Paardensport pur sang in Vlietland | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Tijdens de Minimarathon lieten de menners zien dat zij in hoog tempo het parcours zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren (foto: Michel Groen).
Tijdens de Minimarathon lieten de menners zien dat zij in hoog tempo het parcours zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren (foto: Michel Groen).

Paardensport pur sang in Vlietland

  •   120 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Ruim 300 ruiters, amazones en menners uit het hele land reisden op een zonnige zondag 16 juni af naar het mooie groene watersport- en recreatiegebied Vlietland in Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio.

Dit betrof de samengestelde wedstrijd van de regio Zuid-Holland voor de ruiters en amazones en dit jaar was er ook weer een wedstrijd georganiseerd voor de menners, een officiële minimarathon.

Nergens anders op een wedstrijd vind je deze twee disciplines van paardensport op één wedstrijddag, een unieke combinatie van twee spectaculaire disciplines in de paardensport. Zondagochtend reed de eerste ruiter om 8:00 uur de dressuurring in. Zondagmiddag om 17:50 uur kwam de laatste combinatie over de finish van de cross-country. De eerste menners startten hun parcours om 11.00 uur en de laatste combinatie stond om 14.30 uur aan de start om de marathonwedstrijd af te sluiten. In beide disciplines zijn snelheid, wendbaarheid en gehoorzaamheid van groot belang om te winnen. Het vertrouwen van de mens op het paard, maar ook zeker andersom moet het paard op zijn berijder en bestuurder kunnen vertrouwen om de hindernis samen te overwinnen.

Eventing is de meest veelzijdige tak van alle hippische disciplines. Elke ruiter moet 3 onderdelen afleggen: een dressuurproef, springparcours en als sluitstuk het meest favoriete onderdeel: de cross-country. Of zoals een van de deelnemers het omschreef: "Eerst laat je in de dressuur zien dat je klaar bent voor het springen, daarna test het springparcours dat je kunt springen. En dan mag je cross in en over de natuurlijke hindernissen springen. Dat is waar we het voor doen."

Tijdens de Minimarathon lieten de menners zien dat zij in hoog tempo de ballen op de kegels kunnen laten liggen en hoe zij in de juiste volgorde de poorten van de vaste hindernissen zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren. Dit parcours rijden zij twee keer en de totale tijd geldt als eindtijd.

Dit jaar verrasten de parcoursbouwers van de cross-country Kees de Jong en Martin Spruijt de ruiters door het parcours eens andersom te rijden, dit was een heel gepuzzel, maar er werd een gevarieerd en mooi parcours neergezet. In de cross-country namen de ruiters de dikke Trakhener, de Trekzaag, Hooiwagen en als laatste de welbekende Lauwerskrans zonder enige moeite. De wat lastigere hindernissen, de grote Ophaalbrug en de Huntsmen hedgdes, een smalle dubbelsprong van heggen,- waar de ruiters konden kiezen tussen een snelle of langere route – leverde de nodige weigeringen of extra seconden op voor vele combinaties.

In de Minimarathon rijden de enkel-, twee- en vierspannen een parcours van totaal 13 hindernissen. Eerst nemen ze een aantal hindernissen, waarbij ze met de marathonwagen in volle galop tussen twee smalle oranje kegels doorrijden waar twee ballen op liggen die ze er niet vanaf mogen tikken, want dat levert strafpunten op. In hetzelfde parcours volgen nog drie lastige vaste hindernissen, vaak verdeeld in onderdelen A t/m E waar ze zo snel mogelijk met korte en snelle bochten door de poorten moeten manoeuvreren. Zo'n vaste hindernis stond deels ook uitdagend in het water gebouwd. Zo worden de kegel- en de vaste hindernissen afgewisseld om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Bij de Minimarathon gaat het om snelheid, wendbaarheid en stuurmanskunst. Dit leverde een fantastisch schouwspel op.

Wedstrijdleider en voorzitter Ton Spaan kijkt zeer tevreden terug op de dag: "We hebben een geweldige dag gehad met veel zon, veel publiek en alles is goed en veilig verlopen, op naar volgend jaar".

Alle uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl en www.sgwlive.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>