De geluiden over het speelveldje in het Marienpark in Leidschendam zijn overwegend positief (archieffoto Sebastiaan Barel).
De geluiden over het speelveldje in het Marienpark in Leidschendam zijn overwegend positief (archieffoto Sebastiaan Barel).

Burgerpanel redelijk positief over speelvoorzieningen

Actueel 528 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Panelonderzoek van TipLeidschendamVoorburg.nl, waarbij 222 deelnemers zijn geraadpleegd, geeft een duidelijke indicatie dat men in Leidschendam-Voorburg over het algemeen tevreden is over het aantal speelvoorzieningen in de wijk en de kwaliteit hiervan.

Op de vraag "In hoeverre bent u tevreden over het aantal speelvoorzieningen in uw wijk of kern?" antwoordt in totaal 59% van de respondenten: "(zeer) tevreden". In totaal 18% van de respondenten antwoordt: "(zeer) ontevreden". Het meest gekozen antwoord (41%) is: "Tevreden". Eén reactie luidt: "Liever centrale speelplaatsen met veel verschillende dingen in plaats van meerdere kleine voorzieningen."

Op de vraag "Voor welke leeftijdsgroep mist u een speelvoorziening?" antwoordt 74% van de respondenten met een leeftijdsgroep waar ze een speelvoorziening voor missen. Dit varieert, afhankelijk van de locatie, eigenlijk van 0 tot 12 jaar. Met name in Oud-Voorburg mist men speelvoorzieningen voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Op vraag "2 In hoeverre bent u tevreden over de kwaliteit en de veiligheid van de speelvoorzieningen in uw wijk of kern?" antwoordt in totaal 59% van de respondenten: "(zeer) tevreden". In totaal 12% van de respondenten antwoordt: "(zeer) ontevreden". Het meest gekozen antwoord (46%) is: "Tevreden".
Op vraag "2.1 Kunt u toelichten om welke reden(en) u (zeer) ontevreden bent over de kwaliteit en de veiligheid van de speelvoorzieningen in uw wijk of kern?" antwoordt 56% dat de speellocatie verouderd is en 36% vindt een speelvoorziening niet veilig. Daarnaast geeft 60% van de respondenten (nog) een andere reden dan de gegeven antwoordmogelijkheden. Sommigen vinden dat er te weinig is voor (heel) kleine kinderen en anderen vinden het weer ongeschikt voor oudere kinderen. Of de ligging is te ver van woonadres voor een kind om er zelfstandig naar toe te gaan. Anderen vinden dat er te weinig speeltoestellen met niet voldoende variatie staan, of dat er sprake is van te veel afval/rotzooi of scherven en te weinig prullenbakken.

Op vraag "3 Als u de gemeente een tip mag geven over het beleid van speelvoorzieningen, wat zou u dan zeggen?" geeft 58% van de respondenten een tip. Veel wordt aangegeven dat men voor de inrichting van een speelplek de mening zou moeten vragen aan omwonenden en kinderen uit de omgeving. Dit gebeurt overigens nu al doordat de gemeente kinderen op een aantal plaatsen zelf mee laten 'ontwerpen' aan een speeltuin.

Sommige speeltuinen zouden hard aan vernieuwing toe zijn en/of erg vies. Geopperd wordt om 'vies zand' te vervangen door houtsnippers of een kunststof ondergrond. Suggesties voor verschillende locaties zijn ook klim- en kleutertoestellen ("gebruik klim- en klauter materiaal, waarbij een kind zelf wat fantasie kan gebruiken"), een volleybal-, basketbal-, hockey-, of voetbalveldje, tafeltennistafels, een oud (leger)voertuig of zelfs een jeu-de-boulesbaan. )." "En meer leuke toestellen. Misschien een idee om na 4 maanden toestellen in speeltuinen om te ruilen zodat er steeds iets nieuws is." In Voorburg-West zou men graag een skatebaan zien voor wat oudere kinderen.

Ook de waterpunten die al her en der te vinden zijn, vallen bij velen zeer in de smaak. Anderen zien graag gewoon een 'mini-parkje' waar kinderen ongestoord hun gang kunnen gaan, in bomen kunnen klimmen en al spelenderwijs de seizoenen kunnen ondergaan.
Verder zouden veel speellocaties beter onderhouden kunnen worden en het groen wat meer gesnoeid, zodat er minder 'plak op de speeltoestellen komt en voor meer sociale controle uit de buurt. Veelvuldig wordt gevraagd om een extra bankje zodat ouders/opa's en oma's hun kroost in de gaten kunnen houden. De roep om hekken om speeltuintjes en het weren van honden uit de omgeving van deze locaties (en controle hierop) is ook sterk. Er blijkt toch wel de nodige overlast van hondenpoep.

Dit en meer blijkt uit het panelonderzoek. Wilt u ook meepraten over allerlei onderwerpen? Meld u aan op TipLeidschendamVoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant