Participatiekeuken in Het Veur Theater | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Coördinator Lucien van der Plaats tussen het publiek (foto: Ap de Heus).
Coördinator Lucien van der Plaats tussen het publiek (foto: Ap de Heus).

Participatiekeuken in Het Veur Theater

  •   148 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Initiatiefneemster Jose Klaassen organiseerde ook dit jaar weer een Participatiekeuken via haar initiatief Participienter. Dit jaar maakte ze, gesteund door Midvliet, de film 'Zelluf Doen' over Burgerparticipatie in de gemeente Leidschendam-Voorburg/ Stompwijk.

In Het Veur Theater bekeken betrokken initiatiefrijke inwoners samen met de burgemeester, wethouder Rouwendal, gemeenteraadsleden en ambtenaren van de gemeente deze film.

De avond werd gepresenteerd door Lucien van der Plaats. Hij speelde voor de film met de zaal het spel 'The usual suspect". Als coördinator van Code Oranje zet Lucien zich al jaren in voor het proces van burgerparticipatie in de provincie Zuid-Holland. Code Oranje wil graag dat inwoners mee mogen beslissen en dat de invloed van de burger groter wordt dan eenmaal in de vier jaar een stem uitbrengen in het stemhokje.

Voor de film speelde hij een spel waardoor de mensen die normaal minder worden gehoord binnen onze gemeente op de voorste rij kwamen te zitten. Na de film inventariseerde hij samen met de zaal, wat burgerparticipatie is en wat het in onze gemeente is. Ook vroeg hij aan de zaal wat de mensen zelf zouden willen veranderen het komende jaar.

Gezamenlijk heeft de zaal besloten dat er binnen de gemeente het komende jaar vooral moet worden nagedacht over nieuwe manieren van besluitvorming waarin zoveel mogelijk inwoners betrokken worden. De inwoners willen graag afspraken maken met de gemeente hoe ze effectiever betrokken kunnen worden als inwoner bij besluitvormingsprocessen. De inwoners stelden voor om daarmee ook te gaan experimenteren. Daarnaast wilde de zaal graag dat de gemeente zou gaan nadenken om niet alleen de mening te vragen van inwoners maar ook transparanter te worden in wat de gemeente doet met de mening van inwoners. Want je kunt de mening vragen van een inwoner, maar dan wil de inwoner ook graag weten of dit invloed heeft gehad op het besluit.

Op 3 oktober zal vanuit de gemeente een vervolg worden gegeven aan het gesprek over de invloed van inwoners op hun eigen gemeente en de rol van de inwoner en gemeente. Ze wil zich wil openstellen voor de mening van alle inwoners, daarom is iedere inwoner welkom om mee te denken. Meer informatie is in te winnen bij Penchi Hartevelt van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Sinds 4 september bestaat Participienter uit een samenwerkingsverband van inwoners. Aandeelhouders zijn: Code Oranje, Het Veur Theater, Fenomeen Bovenveen, Stichting Hartewens en individuele burgers. Wilt u als inwoner ook aandeelhouder worden van Participienter? Stuur een e-mail aan joseamberzoe2010@live.nl. Dan wordt u op de hoogte gehouden en betrokken in dit proces.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>