Logo hetkrantje-online.nl
Met name Het Veur Theater heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen (archieffoto).
Met name Het Veur Theater heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen (archieffoto).

GroenLinks wil meer geld voor theaters zien

  •   71 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - GroenLinks wil dat wethouder Van Eekelen meer geld vrijspeelt voor de beide theaters.

De plannen van het college om de twee theaters overeind te houden, zijn wat betreft GroenLinks een goed begin, maar niet voldoende om de twee theaters voldoende te ondersteunen. Theater is van belang voor creativiteit, levendigheid en innovatie in de samenleving en het ontdekken van talenten bij jong en oud.

Fractievoorzitter Jeroen van Rossum roept al langer dat Leidschendam-Voorburg te gierig is voor kunst en cultuur. "Het bedrag dat we hier per inwoner aan kunst en cultuur uitgeven is vele malen lager dan in andere gemeenten. Dat er nog zoveel cultureel ondernemerschap in onze gemeente is, mag een klein wonder heten. Het wordt tijd dat de gemeente al die doorzettingskracht van onze culturele sector nu eens gaat belonen met structurele en solide financiële steun."

GroenLinks is blij dat de wethouder eindelijk voorstelt om de huidige, magere en incidentele subsidie die er nu is structureel te maken, maar is teleurgesteld dat er geen verhoging van het budget in zit. Bovendien vreest GroenLinks dat de behandeling van het voorstel in de raad nog wel eens tot een nog grotere deceptie kan leiden.

Voor de zomer heeft de gemeenteraad bij de Algemene Beschouwingen nog over de theaters gesproken. Niet alleen werd een voorstel van GroenLinks om het cultuurbudget met een klein bedrag op te hogen - dat door wethouder van Eekelen was omarmd - daar door de VVD afgeschoten; de VVD leek überhaupt weinig enthousiast om de theaters te ondersteunen.

"Zolang men blijft beweren dat de theaters als ondernemingen moeten worden gezien en dus hun eigen broek maar moeten ophouden, zie ik weinig toekomst voor twee podia in onze gemeente," aldus Van Rossum. "We kunnen het ons echt niet veroorloven om de theaters voortdurend op het randje te laten opereren, als we de ambitie hebben om een bruisende woongemeente te zijn. Daarvoor is een stevige, structurele financiële steun in de rug nodig. Dat beide theaters eigenlijk al jaren vrezen voor hun voortbestaan, moet onze gemeenteraad zich aanrekenen."

Meer berichten