Aangetast bosperceel in Vlietland (foto: Staatsbosbeheer).
Aangetast bosperceel in Vlietland (foto: Staatsbosbeheer).

Grootschalige bomenkap Vlietland uitgesteld

Actueel 325 keer gelezen

Het kappen van grote bospercelen in recreatiegebied Vlietland wordt uitgesteld. Dat heeft woordvoerder Bert Mens van de provincie Zuid-Holland laten weten. Dit betekent dat de kap volgens het oorspronkelijke plan niet eerder start dan na 15 juli 2020.

"De reden om nu niet te kappen is dat er geen vergunning is in het kader van de Natuurbeschermingswet; de soortenbescherming is niet formeel gewaarborgd. Dat is vastgesteld door de Omgevingsdienst Haaglanden, de vergunningverlener die in opdracht van de Provincie Zuid-Holland deze taak uitvoert", aldus de woordvoerder.

Vanwege essentaksterfte zijn de bomen in Vlietland in slechte staat, wat de veiligheid van de bosbezoekers in gevaar brengt. Een op de tien bomen zou daarom worden verwijderd, maar daar wacht de provincie nu voorlopig mee. "Om de veiligheid voor bezoekers te blijven waarborgen, is kappen noodzakelijk. Tegelijkertijd constateren we een grote maatschappelijke betrokkenheid bij het recreatiegebied", laat de woordvoerder weten." De bomenkap wordt dan ook mede uitgesteld vanwege een juridische procedure die is aangespannen door een aantal natuurorganisaties die tegen de kap zijn.

Volgens de woordvoerder wordt het gebied goed in de gaten gehouden op eventuele vallende takken uit bomen. "Consequent handelen vraagt dat we nu maatregelen laten nemen om de bezoekers te behoeden voor vallende takken en bomen. Dat kan door paden en delen van het gebied af te sluiten voor bezoekers. En omdat die maatregel haaks staat op de doelstelling van het gebied, wordt nu onderzocht of de kap van individuele bomen (met een acuut veiligheidsrisico) wel mogelijk is binnen de kaders van de wet. Dan kunnen we de afsluiting beperken."

Ondanks het uitstel willen de natuurorganisaties - omwille van de transparantie van de besluitvorming - een beroep doen op de Wet Openbaar Bestuur (WOB) om alle documenten in te kunnen zien waarin de provinciale besluitvorming met betrekking tot de grootschalige bomenkapplannen en de voorbereiding daarvan aan de orde komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant