Pauline Marchand aan het werk met een van de schilderijen uit Kasteel Duivenvoorde (pr St. Duivenvoorde).
Pauline Marchand aan het werk met een van de schilderijen uit Kasteel Duivenvoorde (pr St. Duivenvoorde).

Lezing door schilderijenrestaurator Pauline Marchand

Actueel 279 keer gelezen

Leidschendam/Voorschoten - Voor het meerjarige project Preventieve Conservering van Kasteel Duivenvoorde is schilderijenrestaurator Pauline Marchand aangesteld. Zij geeft donderdag 19 september een lezing over haar werkzaamheden. 

De schilderijencollectie van Duivenvoorde kent een rijke geschiedenis. Alle werken hebben een relatie met Duivenvoorde. Ze vormen een ensemble die door de oud- kasteelbewoners zorgvuldig is opgebouwd. Via vererving bleven de werken eeuwenlang binnen de families Wassenaer (13de tot 18de eeuw), Steengracht (19de eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20ste eeuw). Vanwege de ouderdom van de werken, die in enkele gevallen bijna 500 jaar oud zijn, is conservering belangrijk.

Voor het project op Duivenvoorde staat preventieve conservering centraal, om het verval te vertragen. De schilderijen zijn onderzocht, opgemeten, gefotografeerd en beschreven in een conditierapport. Bepaalde 'kritieke' schilderijen worden ook actief geconserveerd. De behandeling is er op gericht de juiste toestand zo veel mogelijk te handhaven door vuil en nicotineaanslag te verwijderen of bladderende verf vast te zetten. Onherstelbare schade voorkomen is daarbij het uitgangspunt.

Pauline Marchand geeft op donderdagochtend 19 september een lezing op Kasteel Duivenvoorde, op het landgoed tussen Leidschendam en Voorschoten. Zij gaat in op wat er allemaal komt kijken bij conservering en restauratie en gaat in op haar werkzaamheden voor Duivenvoorde. Het wordt een verhaal met ruimte voor interactie waarbij u alles kunt vragen wat u altijd al over dit vakgebied had willen weten.

Tickets voor deze lezing bestelt u op www.kasteelduivenvoorde.nl/activiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant