Spectaculair Huygens Festival
Logo hetkrantje-online.nl
De Voorburgse Oratorium Vereniging (VOV) was een van de koren die optraden in de Oude Kerk aan de Herenstraat in Voorburg (foto:  Michel Groen).
De Voorburgse Oratorium Vereniging (VOV) was een van de koren die optraden in de Oude Kerk aan de Herenstraat in Voorburg (foto: Michel Groen).

Spectaculair Huygens Festival

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Het Huygens Festival 2019 dat afgelopen weekend plaatsvond was een groot succes met een keur aan mooie optredens. De Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat was ook dit jaar weer drie dagen lang het centrale podium.

Op zaterdag waren er ook optredens in de Franse Kerk, Huygens' Hofwijck, Museum Swaensteyn en in een aantal winkels optredens. In totaal waren er meer dan 30 optredens in drie dagen tijd.

Het Huygens Festival begon op vrijdag met het Visegrád 4 concert in het bijzijn van de Slowaakse ambassadeur en de plaatsvervangend ambassadeurs van Hongarije, Tsjechië en Polen. Vanuit Leidschendam-Voorburg speelde het trio Prima Vista. Het concert begon met het spelen van de Europese Hymne op het Marianne-orgel van de Oude Kerk door Adèle Askarova. In een vol Museum Swaensteyn bespeelde Leonardo Valiante de Marianne-vleugel begeleid door Xiangji Zeng op piano. Ook bij het concert van het blazerstrio Tre Canetti in Museum Swaensteyn en bij de kamermuziek van Manzana Musica in Huygens' Hofwijck zat de zaal helemaal vol.

Op zaterdag was een aantal winkels in het Huygenskwartier kort omgetoverd in tijdelijke concertzalen voor pop-up optredens. Een bijzondere concertzaal was de pendelboot van de Open Monumenten Dag waar Chester de toelichting bij monumenten met gitaarmuziek lardeerde. In de Franse Kerk stond het kinder- en jeugdprogramma van het Huygens Festival centraal. Het Haags Instrumentaal Jeugdensemble (H.I.J.) beet als eerste de spits af, gevolgd door de jonge ballerina's van Dans aan de Vliet. Pop-Up Dance bracht daarna de prachtige balletvoorstelling 'Assepoes'. Verder was er een jeugdlunchconcert met het Abovian Koor & Dansers, de Funky Music Group en twee jonge pianisten: Serphina Willemse en Haonu Yang.

Zaterdagochtend en -middag waren gereserveerd voor koren en orgelmuziek. Burgemeester Tigelaar opende het programma, waarna Adèle Askarova magistraal het Marianne-orgel bespeelde. De Voorburgse Oratorium Vereniging, de Church of Our Saviour Singers, het Chavanon Koor, het Montekori Koor en het Haags Hongaars Koor brachten vervolgens hun repertoire ten gehore. De bekende organist Geerten van de Wetering, bespeelde 's middags het orgel. Spectaculair was het orgelconcert van Aart Bergwerff die tango op het kerkorgel speelde. Bij twee tango's hadden Thom Stuart en Rinus Sprong van De Dutch Don't Dance Division speciaal voor het Huygens Festival een choreografie gemaakt. Na afloop bespeelde Gerda Peeters het carillon.

Op zaterdagavond was in de Oude Kerk het optreden van The Cast: The Rockstars of Opera. In een weergaloos programma met veel humor werd het publiek op een prachtige avond uit getrakteerd. Allerlei bekende opera-aria's kwamen voorbij. Ook hier een ovationeel applaus.
Zondagmiddag werd het Huygens Festival besloten met een optreden van het strijkkwartet Sergey & Friends onder leiding van de in Voorburg wonende Sergey Arseniev. Daarvoor was de finale van het jeugdprogramma.

Voorzitter Annet Weijermars kijkt met tevredenheid terug op het Huygens Festival: "Met alle musici, dansers, koorleden, sponsors, vrijwilligers, de winkeliers, de musea, de kerken, de Open Monument Dag en het bestuur van het Huygens Festival hebben we een fantastisch festival neergezet. De reacties van de bezoekers waren bijzonder positief. Voor de editie van volgend jaar hebben we al een aantal mooie plannen klaarliggen, die we nu rustig gaan uitwerken."

(Overige foto's: Ot Douwes en Ap de Heus).

Meer berichten