Geen subsidie voor zonnepanelen, wel voor isolatie en groene daken | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl

Geen subsidie voor zonnepanelen, wel voor isolatie en groene daken

  •   281 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente wil inwoners en ondernemers stimuleren om woningen en panden te verduurzamen. Het college heeft het voorstel voor het aanpassen van de subsidieregeling voorgelegd aan de raad. Als de raad akkoord gaat met de wijzigingen kunnen inwoners hun aanvraag begin 2020 indienen. Wethouder duurzaamheid Astrid van Eekelen: "Zo werken we met elkaar aan een duurzame gemeente."

"Een goed geïsoleerd huis zorgt voor lagere energiekosten, meer comfort en een duurzame toekomst. Omdat we alle inwoners de mogelijkheid willen geven duurzame maatregelen te nemen geven we subsidie voor isolatie en bijvoorbeeld groene daken. Daarnaast willen we ook het gebruik van zonnepanelen blijven stimuleren. Inwoners kunnen voor de aanschaf van panelen een lening aanvragen bij het Nationaal Energiebesparingsfonds (NEF). De rente die het NEF vraagt op een lening verlagen we met circa 1 %, zodat lenen voor deze investering voordelig en rendabel is."

Fonds
Bij het Nationale Energiebesparingsfonds (NEF) kunnen inwoners geld lenen om duurzame maatregelen aan hun woning te treffen. De NEF is beschikbaar voor particulieren en VvE's groter dan tien eenheden. De gemeente maakt het NEF voor particulieren en VvE's aantrekkelijk door de rente van het fonds met circa 1 % te verlagen.

Subsidie
In het voorstel blijft de huidige subsidie van € 150.000 overeind voor isolatie en groene daken en worden de eisen versimpeld. Met het subsidiëren van de isolerende maatregelen aan de woning wordt de stap gezet om energiekosten te besparen en op termijn van het aardgas af te komen. De subsidie voor zonnepanelen vervalt, want zonnepanelen zijn voor particulieren en VvE's een rendabele investering waar geen subsidie meer voor nodig is.

Start regelingen
Het college streeft ernaar om de voorgestelde renteverlaging van het Nationaal Energiebesparingsfonds (NEF) en de subsidieregeling Duurzame Maatregelen begin 2020 in te laten gaan. Als de Raad akkoord is, kunnen inwoners vanaf begin 2020 hun aanvraag indienen. De gemeente communiceert de startdatum onder meer via het Krantje en social media. Inwoners kunnen vanaf de startdatum meer informatie en de voorwaarden op www.lv.nl/subsidie vinden.

Particuliere woningeigenaren kunnen vanaf 2 september tot en met 31 december 2019 ook subsidie aanvragen bij het Rijk voor het verduurzamen van hun woning. Dit valt onder de 'Subsidie energiebesparing eigen huis' via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  

Duurzame ambities
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft als doel om een CO2 neutrale en klimaatbestendige gemeente te zijn in 2050. Er wordt ingezet op CO2-reductie, energiebesparing, het verhogen van het percentage opwekking van duurzame energie en de realisatie van groene daken. Daarom stimuleert de gemeente inwoners om duurzame maatregelen te treffen aan hun woning.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>