Gratis OV voor 65-plussers met Ooievaarspas | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl

Gratis OV voor 65-plussers met Ooievaarspas

  •   648 keer gelezen   Actueel

Ouderen met een Ooievaarspas kunnen sinds 1 oktober gratis reizen met het openbaar vervoer. Voor initiatiefneemster Blanche-Rose Brooker een prachtig resultaat van zes jaar lobbyen bij de gemeente en bij wethouder Nadine Stemerdink. Blanche-Rose: "Ik ben best een drammer maar dit is een geweldig resultaat."

Het gratis openbaar vervoer geldt voor inwoners uit Leidschendam-Voorburg in de pensioengerechtigde leeftijd die in het bezit zijn van een Ooievaarspas. "Wij hadden dit in eerste instantie aan de verstrekker van de Ooievaarspas gevraagd maar kregen daar nul op rekest", vertelt de wethouder. De Ooievaarspas biedt korting op allerlei activiteiten op het gebied van sport, cultuur, contributie, lidmaatschap en entree. Deze pas is voor inwoners van Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg met een laag inkomen. Inwoners uit Den Haag en Rijswijk mogen daarnaast gratis reizen met HTM. "Voor ons bleek het niet mogelijk dit gratis stadsvervoer te regelen via de Ooievaarspas. Ja, toen stonden we voor een uitdaging."

Vanuit de gemeenteraad was hiervoor bij de Voorjaarsnota al geld beschikbaar gesteld. Na het negatieve bericht dat het via de Ooievaarspas niet geregeld kon worden is onderzocht hoe het openbaar vervoer geregeld zou kunnen worden via de OV-chipkaart. Daarbij is gekeken naar de mogelijkheden binnen de privacy wet. Nadine Stemerdink: "De betrokken medewerkers hebben zich op dit onderwerp gestort en veel werk verricht om dit mogelijk te maken. Ik ben super trots op hen."

Omdat de gemeente weet wie er gebruik maken van een Ooievaarspas en wie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt is het mogelijk om via het registratienummer van de OV-chipkaart het tegoed op de OV-chipkaart te verhogen. Iedereen die in aanmerking komt en de aanvraag indient ontvangt dit jaar nog € 50,- en vanaf volgend jaar, drie jaar lang € 200,-. Hiermee mogen ze in het gehele land met elke vorm van openbaar vervoer reizen. "Dus een bezoek aan de kleinkinderen in Limburg of een dagje naar Rotterdam is nu mogelijk", zegt Blanche-Rose enthousiast.

Jaarlijks vindt er vanuit de gemeente een controle plaats bij alle Ooievaarspashouders. "Ik vind het heel belangrijk dat onze regelingen terecht komen bij de mensen die het echt nodig hebben", zegt de wethouder stellig. "Als je niet eerlijk bent, is het gelijk klaar. En als je niet meer aan de voorwaarden voldoet stop ik de regeling per direct."

Voor de wethouder voelt de afwijzing van de Ooievaarspas als een geluk bij een ongeluk. Door het goede werk van de medewerkers is er nu een veel uitgebreidere regeling ontwikkeld dan waarop vooraf was ingezet. Iedereen die in aanmerking komt heeft inmiddels een brief ontvangen. Vanaf 1 oktober worden de passen geladen. "Het geeft de minder bedeelden in onze samenleving een stuk vrijheid, meer ruimte om erop uit te gaan. We hebben al zoveel emotionele en dankbare reacties mogen ontvangen. Dit de reden waarom ik wethouder ben geworden, om mensen te helpen mee te doen met samenleving."

De PvdA hoopt dat ouderen met een Ooievaarspas ook echt gebruik zullen maken van het vrij reizen met OV en dat het, net als in andere gemeenten, bijdraagt aan het tegengaan van eenzaamheid, een groter sociaal netwerk en de zelfredzaamheid van deze ouderen. PvdA-raadslid Sangita Paltansing: "Dit maakt het reizen met OV aantrekkelijker. Dat is echt heel fijn. Ouderen met een kleine beurs worden vaak door de kosten beperkt om uitstapjes te maken, die wat verder van huis zijn. Zij moeten rondkomen van een laag inkomen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>