Voorburgse Petra Palstra liep Socialrun | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
De delnemers aan de Socialrun bij de start/finish (foto: pr).
De delnemers aan de Socialrun bij de start/finish (foto: pr).

Voorburgse Petra Palstra liep Socialrun

  •   156 keer gelezen   Actueel

Voorburg - Afgelopen weekend deden 40 teams mee aan de Socialrun. Dit is een estafetteloop van 555 km rond het IJsselmeer in ongeveer 48 uur. Onder hen Petra Palstra (36) uit Voorburg.

Het weekend is bedoeld om psychische kwetsbaarheden bespreekbaar te maken en voor een inclusievere samenleving. Op zondag kwam de route door o.a. Leidschendam en Stompwijk. De Socialrun is letterlijk en figuurlijk een beweging waarbij het motto is: #meedoeniswinnen.

Petra Palstra deed dit jaar voor de 2e keer mee als hardloper, nu in het team van de Parnassia Groep. Petra kreeg op haar 30e de diagnose autisme. Via haar Facebook pagina www.facebook.com/kijkma wil ze andere mensen hoop geven en haar ervaringen delen. "De diagnose autisme is niet voor niks een Spectrum. Naar mijn mening heeft deze doelgroep te maken met veel stigmatisering. Sinds ik ambassadeur ben van 'Samen Sterk Zonder Stigma' zet ik mij in voor zoveel mogelijk mensen met een psychische kwetsbaarheid." Ze is inmiddels omgeschoold tot ervaringsdeskundige trainer/ coach en in opleiding tot ervaringsdeskundige bij GGZ.

"Vroeger vond ik het lastig om mij te verbinden met andere mensen". Petra is vaak in haar leven buitengesloten of gepest. Op haar 23e had ze al geen ouders meer. Eenzaamheid komt niet alleen voor bij ouderen mensen. "Ik weet hoe het voelt om niet begrepen te worden of heel somber te zijn. Autisme uit zich bij iedereen anders. Het belangrijkste is om iemand niet op zijn of haar gedrag te veroordelen. Soms kan het al helpend zijn om iemand erbij te betrekken. Het heeft niet perse met verlegenheid te maken wanneer iemand stil is. Door nieuwsgierig te zijn naar de ander kom je er pas wekelijk achter wie iemand is. Soms lijkt het wel of mensen angst hebben voor de stilte, terwijl het juist krachtig is."

Angst voor afwijzing is waar Petra jarenlang last van had. Er zijn periodes in haar leven geweest dat ze zich schaamde om te sporten. Sinds ze aan de slag is gegaan met haar herstel en persoonlijke ontwikkeling vind ze het veel makkelijker om te communiceren en te bewegen. Haar gedrag en angst had een oorzaak zoals bijvoorbeeld overprikkeling of onduidelijkheid. Door pure onwetendheid is ze echt niet altijd de persoon geweest die ze graag had willen zijn. Nu kan ze beter met haar kwetsbaarheid omgaan.

Voor Petra is het ook erg helpend geweest om met gelijkgestemden in contact te komen en niet alleen mensen met autisme. "Door openheid te creëren blijken er veel meer mensen soortgelijke kwetsbaarheden te hebben. Het is zo fijn om te weten dat je niet de enige bent met een kwetsbaarheid." Het is Petra's missie om mensen met elkaar te verbinden en sport voor iedereen toegankelijk te maken.

Powered by Froala Editor


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>