Afbeelding

Gemeente gaat 255 zieke bomen kappen

Actueel 925 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het kappen van 197 bomen in de wijken Raadhuiskwartier, 't Lien, Prinsenhof, Amstelwijk, De Heuvel, Veursehout, De Zijde en Duivenvoorde. Het gaat om  zieke en dode bomen, waarvan er 45 met spoed gekapt moeten worden in verband met eventueel gevaar op (letsel) schade.

De gemeente controleert regelmatig de toestand van de bomen die in de openbare ruimte staan. Schimmels en zwammen kunnen een boom aantasten. Ook door ouderdom kan de kwaliteit van een boom achteruit gaan. Hierdoor kunnen takken afsterven of kan de hele boom doodgaan. Een boom mag geen gevaar vormen voor de omgeving en daarom is ingrijpen soms nodig. De gemeente controleert zijn bomen eenmaal in de drie jaar. In eerste instantie is dit een visuele controle, oftewel de boom wordt op zijn uiterlijke kenmerken beoordeeld. Soms is er twijfel en moet er nader onderzoek gedaan worden. Zo kan een holte hoog in de boom zitten, zodat er met een hoogwerker hier naar gekeken moet worden of de boom nog veilig is. Ook is er soms nader technisch onderzoek nodig. Dan wordt met apparatuur een boom doorgemeten of wordt een boom onderworpen aan een trekproef.

In de wijken Raadhuiskwartier, 't Lien, Prinsenhof, Amstelwijk, De Heuvel, Veursehout, De Zijde en Duivenvoorde zijn deze zomer alle bomen aan een visuele controle onderworpen. Meer dan 10.000 bomen zijn hierbij gecontroleerd. Voor ongeveer de helft van de bomen wordt geadviseerd om deze te snoeien. Circa 255 bomen moeten gekapt worden (hiervan zijn er 197 kapvergunningsplichtig), omdat ze niet meer veilig zijn of omdat ze dood zijn door de extreem droge zomer. Hier zitten echter ook bomen bij buiten de bovengenoemde wijken, die dit jaar zijn doodgegaan. Al deze bomen worden gemerkt met een blauwe stip. Dit kapwerk wordt het laatste kwartaal van 2019 uitgevoerd. De meeste bomen worden vervangen door nieuwe bomen, tenzij er geen ruimte is om een nieuwe boom terug te planten
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant