Afbeelding

Ingrid van Engelshoven reikt 22e Christiaan Huygens wetenschapsprijs uit

Actueel 151 keer gelezen

Voorburg - Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, reikt op maandag 7 oktober de 22e Christiaan Huygens wetenschapsprijs uit in de Oude Kerk in Voorburg.

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd. De prijs bestaat uit een belastingvrij geldbedrag van tienduizend euro, een bronzen beeld van Christiaan Huygens en een oorkonde.

De genomineerden zijn: 

Bas Hensen: In zijn proefschrift komt zeer interessante wetenschap aan de orde en wordt op elegante wijze de niet-lokale structuur van de quantum theorie bestudeerd. Het onderzoek is van een uitzonderlijk hoog niveau en heeft reeds veel aandacht getrokken in binnen- en buitenland.

Christopher Smiet: In zijn proefschrift beantwoordt Chris Smiet de vraag of er zelf-gei¨nduceerde magnetische structuren bestaan die een plasma op zijn plek houden. Het blijkt dat dit mogelijk is in donut-achtige structuren die met zichzelf verknoopt zijn. De wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek is bijzonder hoog, origineel en veelbelovend op het gebied van de plasmafysica.

Xiaojue Zhu: Het centrale onderwerp van zijn proefschrift draait om (het opschalen van berekeningen aan) turbulente stromingen langs ruwe wanden. Het proefschrift is technisch bijzonder relevant, kenmerkt zich door een ingenieuze combinatie van computersimulaties, theorievorming en experimentele resultaten en boekstaaft een grote stap voorwaarts in het veld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant