Fotobijschrift: Chris Smiet ontvangt de cheque behorend bij de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2019 uit handen van minister Ingrid van Engelshoven van OCW. Rechts de voorzitter van de Stichting Christiaan Huygensprijs, Marjan van Loon.
Fotobijschrift: Chris Smiet ontvangt de cheque behorend bij de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2019 uit handen van minister Ingrid van Engelshoven van OCW. Rechts de voorzitter van de Stichting Christiaan Huygensprijs, Marjan van Loon.

Chris Smiet ontvangt Christiaan Huygens wetenschapsprijs

Actueel 352 keer gelezen

Voorburg - Chris Smiet is onderscheiden met Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor natuurkunde voor zijn proefschrift over de verwikkeling van magneetveldlijnen in een plasma. Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, overhandigde de prijs voor het onderzoek waarop Smiet in 2017 promoveerde aan de Universiteit Leiden. 

"De wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek is bijzonder hoog, origineel en veelbelovend. De zelf-stabiliserende plasmaconfiguratie die in het proefschrift is voorspeld zou een belangrijke rol kunnen spelen in het ontwerpen van betere en compacte kernfusiereactoren," aldus juryvoorzitter prof. Erik van der Giessen. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt op 7 oktober in de Oude Kerk te Voorburg.

Christopher Berg Smiet (1987, Tjele, Denemarken) promoveerde op 20 juni 2017 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift 'Knots in Plasma'. Promotor was prof. dr. D. Bouwmeester. Smiet is momenteel Postdoctoral scholar bij het Princeton Plasma Physics Laboratory. Voorafgaand aan zijn promotieonderzoek studeerde hij (experimentele) natuurkunde aan de Universiteit van Leiden.

Eervolle vermeldingen

- dr. Bas Hensen voor zijn dissertatie: 'Quantum Nonlocality with Spins in Diamond'.

In dit proefschrift komt zeer interessante wetenschap aan de orde en wordt op elegante wijze de niet-lokale structuur van de quantum theorie bestudeerd. Het onderzoek is van een uitzonderlijk hoog niveau en heeft reeds veel aandacht getrokken in binnen- en buitenland.

- dr. Xiaojue Zhu, voor zijn dissertatie: 'Taylor-Couette and Rayleigh-Bénard turbulence: the role of the boundaries'. Het centrale onderwerp van dit proefschrift draait om (het opschalen van berekeningen aan) turbulente stromingen langs ruwe wanden. Het proefschrift is technisch bijzonder relevant, kenmerkt zich door een ingenieuze combinatie van computersimulaties, theorievorming en experimentele resultaten en boekstaaft een grote stap voorwaarts in het veld.

Ondersteuning

Het werk van de stichting wordt actief ondersteund door AEGON, Shell, ASML en TNO, organisaties die affiniteit hebben met het werk van Christiaan Huygens en de wetenschapsgebieden waarin hij excelleerde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant