Het afgesloten bouwterrein van Voorburgs Kwartier ligt er troosteloos bij. (Foto: Inge Koot)
Het afgesloten bouwterrein van Voorburgs Kwartier ligt er troosteloos bij. (Foto: Inge Koot)

Onzekerheid voor kopers door faillissement Schouten

Actueel 4.912 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het faillissement van Schouten Bouw heeft ook voor de gemeente Leidschendam-Voorburg gevolgen. Maar met name kopers van woningen in de bouwprojecten Molenpad, Plaspoelkade en Voorburgs kwartier zijn de dupe van het faillissement. Voor hen bestaat er al lange tijd onzekerheid en hieraan lijkt niet heel erg snel een einde te komen. Door de Woningborggarantie is de enige zekerheid dat de woningen afgebouwd worden maar wanneer dat is wordt pas duidelijk wanneer een bouwbedrijf het project overneemt. 

De gemeente heeft geen contractuele relaties met de kopers van de woningen. "In het belang van de kopers kunnen wij op dit moment niet meer doen dan ons wenden tot de curator en Woningborg met als doel aan te dringen op snelle duidelijkheid, snelle beslissingen en snelle afbouw van de woningen," aldus de reactie van de gemeente op vragen van het CDA. Maar omdat dit faillissement voor de kopers een uitzonderlijke situatie is, denkt de gemeente dat ondersteuning waarschijnlijk wel gewenst is.  
Als het om gemeentelijke bouwprojecten gaat heeft de gemeente maar 1 openstaande vordering op Schouten Bouw ter hoogte van € 3.666,66. De Vof Leidschendam Centrum (Vof) heeft 3 vorderingen op Schouten Bouw, tezamen een bedrag ter hoogte van ca. € 92.000. De gemeente en Vof hebben deze vorderingen ingediend bij de curator. Bij onvoldoende dekking voor de vorderingen van de Vof, heeft de grondexploitatie van de Vof overigens voldoende reserve om dit op te vangen. De (financiële) gevolgen op korte termijn voor de gemeente zijn dus zeer beperkt.
Voor de individuele kopers ligt dat uiteraard anders. Bij de drie betrokken bouwlocaties in de gemeente zijn al vertragingen opgetreden in de bouw, die voor de meeste kopers al hebben geleid tot extra kosten. Hoewel de curator heeft laten weten snel duidelijkheid te willen bieden aan kopers, zal ook de afhandeling van het faillissement de nodige extra vertraging met zich brengen. 
Voor deze drie locaties is het best denkbare scenario dat zich snel een partij aandient die (een groot deel van) de activiteiten van Schouten Bouw wil overnemen. Dat wil zeggen dat naast activa zowel personeel als projecten overgaan naar een geïnteresseerde partij. Zo'n overname is dan feitelijk een 'doorstart' door een derde partij, eventueel met behoud van de naam. Een overname (doorstart) van (een groot deel van) het totale bedrijf Schouten Bouw vraagt uiteraard om ingewikkelde onderhandelingen, waarbij een balans zou moeten worden gevonden tussen de belangen van de schuldeisers, de kopers en het personeel. 
De curator en Woningborg voeren deze overnamegesprekken en onderhandelingen. Op dit moment wordt naar verluid met meerdere geïnteresseerde partijen gesproken over, zowel een gehele overname van het bedrijf als ook overname van delen van de orderportefeuille. Wanneer dit niet op korte termijn tot daadwerkelijke overname(s) leidt, zal de bouw al gauw nog langer stilliggen en mogelijk pas halverwege volgend jaar weer doorgang kunnen vinden. Kortom, de komende periode zal nog steeds een periode van veel onzekerheid zijn.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant