Onder de bezoekers afgevaardigden van Stichting Mooi Voorburg en Houtzaagmolen De Salamander. (foto: Ot Douwes).
Onder de bezoekers afgevaardigden van Stichting Mooi Voorburg en Houtzaagmolen De Salamander. (foto: Ot Douwes).

Verhuisreünie De Vlieger aftrap naar 400-jarig bestaan

Actueel 323 keer gelezen

Voorburg - In de nacht van 15 op 16 oktober was het precies dertig jaar geleden dat Molen de Vlieger, Anno 1621, werd verplaatst van de oude plek bij de Allard Piersonkade naar Polder Essesteijn in Voorburg. Een vijftigtal belangstellenden bezocht woensdagavond de verhuisreünie van Molen De Vlieger.

Aan de overzijde bij partycentrum Dekker's Hoeve werden de gasten verwelkomd door een origineel 'Aapjes-orgel'. Onder de bezoekers afgevaardigden van Stichting Mooi Voorburg en Houtzaagmolen De Salamander. Binnen keek men samen aan de hand van oude foto's en een heuse speelfilm terug op de verplaatsing van de molen in 1989. Indertijd een indrukwekkende klus, die door vele honderden mensen is gevolgd, gefotografeerd en gefilmd.

Voorzitter Mart Jochemsen van Stichting Molen De Vlieger memoreerde de afgelopen decennia. Want de molen is niet alleen bijna de oudste maalvaardige poldermolen van Nederland. Wel de oudste grondzeiler achtkante poldermolen. De Vliegermolen (de naam van de toenmalige sporthal, die bij de molen stond) vormde ook het decor van zowel topsport als de meest swingende popconcerten. Dus ook op die wijze heeft de molen nationale bekendheid gekregen. Die wordt de komende jaren alleen maar groter, want wethouder Astrid van Eekelen kondigde aan dat het 400-jarig bestaan van de molen in 2021 op grootse wijze gevierd zal worden.

Sinds de verplaatsing in 1989 is molen De Vlieger museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant