Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Hendrik van Deventer

Historie 613 keer gelezen

Voorburg - In 1702 kwam een bekwaam arts naar Voorburg om er zijn verblijf te zoeken na in Den Haag te zijn afgewezen. Hij was van middelbare leeftijd, was bereisd, erudiet en bekend. Het was Hendrik van Deventer (1651-1724), die de Wiuwertse grond verruilde voor de Voorburgse.

Door F.J.A.M. van der Helm

In 1702 kwam de te Leiden geboren autodidactische arts naar Voorburg, waar hij voor 1625 gulden het aanzienlijke Huis te Poort kocht in de Herenstraat tegenover de kerk. Het pand was degelijk en afkomstig van de kort ervoor overleden advocaat Constantijn van Baarle. In de notariële acte werd het pand omschreven als een schoon, groot en weldoortimmerd huis. De arts voelde zich gelijk thuis in Voorburg waar hij spoedig omgang het met de notabelen. Zijn woning met praktijk bleek weldra te klein en in 1705 verhuisde hij naar landgoed Sionslust.

Sionslust
Sionslust was een schitterend gelegen landgoed tussen de Herenstraat en de Vliet. Een riant onderkomen omgeven door veel land en compleet met een stalling, een zomerhuisje en nog eens een tuin en boomgaard van 295 roeden. De gefortuneerde familie Van Deventer betaalde de koopsom van 4.500 gulden contant en zo kwam hij in een woning terecht op enkele meters afstand van zijn eerdere huis. De beroemde arts was verknocht aan het landgoed en zou er zijn hele leven blijven.

Labardie
Hendrik van Deventer sloot zich in 1678 aan bij de Labadisten, een geloofssekte onder aanvoering van Jean de Labadie, die zijn hoofdkwartier had in het Friese Wiuwert. Hij werd chirurgijn voor Wiuwert en ook voor de sekteleden. Zijn kennis verkreeg hij door zelfstudie en aan de universiteit van Groningen verkreeg hij in 1694 de doctorstitel. Uiteindelijk zou hij veel publiceren op zijn terrein bij uitstek: de verloskunde. Tijdens zijn Voorburgse periode kreeg hij veel bezoek van patiënten. Na 1719 was zijn vrouw overleden en leverde Van Deventer in aan kwaliteit en energie.

Weduwe Daame
Hij stierf op zijn buiten Sionslust, waar hij zo lang zo vredig geleefd had. Het sfeervolle huis was precies wat hij nodig had. De geur van de vervlogen geslachten moet hij nog geroken hebben. Zijn voorganger op Sionlust, was de weduwe van Jan Hartman de Heijde, Katarina Daame. Hij was luitenant-kolonel, maar had nimmer op het landhuis gewoond. Daame kocht het huis als weduwe in1684 en heeft daar ook altijd als weduwe gewoond. Ze kocht het landgoed, dat in de koopacte nooit als Sionslust is aangeduid, voor 4.000 gulden van Maria Trijstram.

Trijsman
Maria Trijstram had het landgoed aan de Herenstraat overgenomen van haar vader Abraham Trijstram die onder andere schepen was van Voorburg. Het landhuis werd volgens oude brieven verworven in 1639. De boomgaard en landerijen werden op 10 mei 1642 aangekocht. Het landgoed was diverse keren vergroot en bewoond door meerdere eigenaren tegelijk.

Reacties: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant