Voor de presentatie van de documentairereeks waren onder meer de hoofdrolspelers en hun familie uitgenodigd (foto: Michel Groen).
Voor de presentatie van de documentairereeks waren onder meer de hoofdrolspelers en hun familie uitgenodigd (foto: Michel Groen). Michel Groen

Boeren tussen Steden in Gemeentehuis

Actueel 573 keer gelezen

Leidschendam - De documentaireserie 'Boeren tussen Steden' werd donderdag 28 november gepresenteerd in het Gemeentehuis in Leidschendam waar genodigden één van de negen afleveringen te zien kregen.

Negen lokale agrarische ondernemers uit het veenweidegebied van de gemeente Leidschendam-Voorburg laten in de documentairereeks 'Boeren tussen Steden' zien hoe zij vandaag de dag ondernemen naast de stad.

De meeste boeren zijn melkveehouders, al hebben meerdere ondernemers er een neventak bij (van boerderijeducatie tot paardenstalling). Doel van de serie is niet alleen om aandacht te vragen voor het agrarisch erfgoed. Het aantal agrarische bedrijven neemt verder af en de druk op het gebied (o.m. recreatie, verstedelijking, natuurontwikkeling, waterberging) neemt toe. En de boerenbedrijven zitten in de verdrukking, denk aan fosfaatrechten en stikstof.

Uit de documentaires blijkt hoe boeren in de Randstad de uitdagingen van vandaag ervaren en hoe ze naar de toekomst kijken. Wat is de zienswijze van overheden en andere maatschappelijke organisaties? Er is meer visie nodig over de toekomst van dit gebied, schrijft het projectteam dat de serie heeft gemaakt. Doel van de serie is o.a. om een discussie te voeren over het behoud van het groene landschap op de langere termijn.

Naast de hoofdrolspelers waren wethouder van Eekelen en Rouwendal, raadsleden, ambtenaren, Adviesraad Stompwijk en betrokkenen organisaties aanwezig. De feestelijke avond stond in het teken van de making of van de documentaires. De primeur was voor de familie Doelman uit Wilsveen. "Wij hebben meegedaan voor onze ouders, onze jongens en straks de kleinkinderen". "Het is ook mooi om ons bedrijf eens vanuit een andere hoek te bekijken, ik ben er echt trots op", aldus melkveehouder Mart Doelman.

Veel lof gaat uit naar het camera duo Jacques van Herten en Desi Goudman, die maanden op het platteland vertoefden. De serie wordt voorjaar 2020 uitgezonden. De werkgroep is in gesprek met belangstellende omroepen en online platforms.

Het aantal boeren neemt af, ook rond Stompwijk. Het karakter van het platteland verandert, oude boerderijen en hooibergen verdwijnen. Dit was voor initiatiefneemster Vicky van der Krogt aanleiding om de lokale agrarische dynamiek in beeld te brengen. Wat de vijf werkgroep leden wilde vastleggen was en is nog steeds ’s lands oudste cultuur, met authentieke gebouwen en verhalen van opvolgende generaties. "Nu kan het nog’. Toen we er aan begonnen wisten we niet dat 2019 ook het jaar van het Boerenprotest zou worden", aldus Vicky.

Voorzitter van de Adviesraad Stompwijk Patrick Luk toonde zich verheugd dat de komende maanden een programma volgt om verder samen te gaan werken aan een toekomstvisie voor het buitengebied. Mail voor informatie over de documentaire naar boerentussensteden@gmail.com of volg de Facebookpagina.

Voor de presentatie van de documentairereeks waren onder meer de hoofdrolspelers en hun familie uitgenodigd (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant