Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping. Onbekend
COLUMN

SCHEETSCHAAMTE

Column 457 keer gelezen

Krijg tikkie genoeg van dat klimaatgezanik. Je durft geen scheet meer te laten. Bang, dat er dan weer scheetschaamte ontstaat en je bezoek krijgt van de stinkstofpolitie. Heb het nu wel even gehad met die dagelijkse dosis schadelijke stoffen.'Mag je je nog bewegen? Je vraagt je argwanend af of er ook beweegschaamte bestaat? Snurkschaamte, sproeischaamte, vleesschaamte. Gedoe. Velen mogen weer wel 'pakjes-aan-de-deurschaamte' tonen. Daar komt de bezorger zo vaak langs, dat hij soms mee mag eten. 

Klimaatgeëtter, een besmettelijke ziekte. Ongeneeslijk. We moeten het ondergaan. Politieke partijen, die allen jarenlang medeverantwoordelijk zijn voor het nu zo verachte klimaatbeleid, acteren even zalvend als de paus met Pasen. Dus klinkt schijnheilig: “Dank voor CO2”.

Alles ligt stil. Bouw, akkerbouw en veeteelt. De maatschappij ligt onder een enorm vergrootglas. Als simpele burger ga je dan denken, zonder denkschaamte. Overal hoor je over vliegschaamte. Ik vlieg wel. Kom op, zeg.

Vliegschaamte, terwijl Schiphol te klein wordt en de overheid in Lelystad meer (..) vluchten wil boeken. Als u het snapt, hoor ik dat nog wel. Overheid lijdt aan ernstige nadenkschaamte. Overal moet je je tegenwoordig voor schamen. Nederland is overdekt met een reusachtige schaamlap.

Via media hoor en lees je de burger ageren. De strekking? Altijd in papagaaimodus. Elkaar klakkeloos napraten. Behaaglijk in de auto zitten, barbecueën, openhaard aan en thuis lichten laten branden. Naast de openbare afvalcontainers ligt een berg aan neergegooide troep en thuis staan allemaal overbodige apparaten constant aan. Maakt niets uit, ze slijmen allemaal: “Ik doe het voor mijn kinderen en kleinkinderen! Zwaar huichelachtig napraatgehuil!

Niemand, ook de elkaar heftig tegensprekende deskundigen niet, weet hoe het milieu zich in de loop van de eeuwen zal ontwikkelen. Welke uitvindingen worden gedaan, welke onverwachte mogelijkheden zich kunnen ontplooien. Honderd jaar geleden wasten de mensen zich niet vaak. Was slecht voor de gezondheid.(…)

Nu staat het volk onder een hypermoderne regendouchekop met 5 sproeistanden en douchezuil voor een lendemassage. In recent verleden was dit een zinken wasteil met geschonken kokend water van de kolenkachel. Dat kon, want er was nog geen sprake van wasteil –en kolenkachelschaamte.

Dus, weg hysterie. Gillende kekenmeiden gekrijs. We kunnen best beter opletten. Mogen zeker meer aandacht vragen voor verspilling. Mee eens, want er is nu meer CO2 uitstoot door fossiele verbranding. Maar om nou bij het eten van een hamburger te spreken van “hamburgerschaamte”. Geen Big Mac, wel Big Bullshit.

Sinds het bestaan van onze aardkloot zijn er altijd veranderingen geweest. Klimaatkeerpunten, mondiale natuurrampen, gevolgd door nieuwe inzichten. Bracht ons vrolijk tot hier, het heden. Deden ze vroeger niet radeloos over. Nu lijkt het een op hol geslagen discussie met om de maand herroepen maatregelen en ten hemel schreiende inconsequenties. Dan weer 0,1 en week later 0,8 microgram Pfas. Zwabberbeleid, enkel omdat de bouw moet doorgaan. Overdosis aan hysterie. Wat nu wordt gevraagd? Rust!

 Daar is het klimaat wèl rijp voor!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant