Wethouder Onderwijs Juliette Bouw opende donderdag 16 januari samen met Eveline van Vliet en Elena Lois het getransformeerde OpenLeerCentrum (OLC) van het Veurs Lyceum.
Wethouder Onderwijs Juliette Bouw opende donderdag 16 januari samen met Eveline van Vliet en Elena Lois het getransformeerde OpenLeerCentrum (OLC) van het Veurs Lyceum.

Feestelijke opening Open Leercentrum Veurs Lyceum

Actueel 1.038 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Wethouder Onderwijs Juliette Bouw opende donderdag 16 januari samen met de twee leerlingen Eveline van Vliet en Elena Lois het getransformeerde OpenLeerCentrum (OLC) van het Veurs Lyceum. Leerlingen kunnen daar studeren, samenwerken, ontdekken, onderzoeken en ontwerpen.

Het Veurs Lyceum is al decennia lang gevestigd in Leidschendam. Begin van de negentiger jaren is de tijdelijke huisvesting (na brand) verlaten om zich te vestigen in het huidige schoolgebouw. De school telt momenteel ongeveer 750 leerlingen verspreid over de onderwijsstromen mavo, havo, atheneum en gymnasium.Het onderwijs verandert en daarmee ook de inrichting en het gebruik van het gebouw. Dat was voor het schoolbestuur en gemeente begin van deze eeuw al aanleiding om het toenmalige gymnastieklokaal om te bouwen tot computerruimte (het gymnastiekonderwijs werd geconcentreerd in sporthal De Fluit). 

De school profileerde zich indertijd als ICT voorhoedeschool in Europa. Wethouder Bouw is trots op de school die nu een volgende stap zet gericht op de toekomst. “Het open leercentrum is een plek waar onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar komen in echte opdrachten die de leerlingen met een team uitwerken. Dat vind ik mooi, want dat is het onderwijs van de toekomst. Ontzettend goed dat het Veurs Lyceum hier voortvarend mee aan de slag gaat.”

Leerlingen hebben op het Veurs Lyceum de ruimte om keuzes te maken in hun lesdag en ruimte om uren in te vullen met het werken aan huiswerk/toetsen en werkstukken of extra lessen te volgen. Dat vraagt om een uitnodigende werkruimte die de hele dag beschikbaar is voor leerlingen. 

Rector van het Veurs Lyceum, Charlotte van Thiel, is verheugd met het Open Leercentrum. “We hebben de ruimte naar deze tijd gebracht, zodat de ruimte past bij het onderwijs dat we de leerlingen van het Veurs bieden”, zegt de rector vooraf aan de opening van het OpenLeercentrum. “We hebben nu een werkruimte die de hele dag beschikbaar is voor leerlingen. Een plek waar je de rust van een vergaderkamer kan opzoeken, lekker comfortabel op een bank kan zitten of om samen te werken aan de hoge tafels.”

Daarnaast ontwikkelt de school zich tot een Technasium. Het Technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bètatechnisch onderwijs op havo en vwo. Op dit moment zijn er 95 technasiumscholen, verspreid door heel Nederland. Voor leerlingen op het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal. In dit erkende eindexamenvak voor havo en vwo werken in teamverband projectmatig aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk.

Het Veurs Lyceum doorloopt nu het introductieprogramma en zijn een zogenaamd kandidaat-technasium. Het Technasium is gericht op denken en doen. Leerlingen werken voor het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) in een team aan echte, actuele opdrachten die tot concrete resultaten leiden. Dat vraagt om activerend onderwijs, gericht op het ontwikkelen van kennis én competenties vanuit de 7 beta-werelden. De school gaat daarvoor een intensieve samenwerking aan met bedrijven en overheidsinstellingen in en buiten de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij brengen levensechte opdrachten waar de leerlingen dan mee aan de slag gaan.

Van Thiel: “Dat vraagt dus ook om ruimtes waar je in kleinere groepen kan brainstormen, waar leerlingen en docenten met opdrachtgevers bijeen kunnen komen voor pitches en waar leerlingen in de aangrenzende lesruimtes kunnen werken aan maquettes, met 3D printing en presentaties. En die ruimte is het Open leerCentrum.”In schooljaar 20/21 wordt het OLC al ingezet voor de pilotklassen Onderzoek & Ontwerpen. “De huidige groep 8 leerlingen kunnen als ze voor onze school kiezen deelnemen aan de pilot, vooruitlopend op de ontwikkeling van het Technasium. Als ze dan enthousiast zijn over het vak Onderzoek & Ontwerpen mogen ze na de brugklas het Technasium gaan volgen. Een unieke kans om nu al in de omgeving Leidschendam-Voorburg het vak O&O te kunnen volgen.

Belangstellenden kunnen het OLC met eigen ogen komen bewonderen op de Informatieavond voor ouders op dinsdag 21 januari vanaf 19.30 uur en/of om de Open Dag voor ouders en leerlingen op zaterdag 25 januari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant