Afbeelding
Het Buurtpreventieteam

Op stap met BPT Voorburg-West

Actueel 359 keer gelezen

Voorburg - Het Buurtpreventieteam bestaat uit een groep vrouwen en mannen die zich betrokken voelen bij de buurt waar ze zelf wonen. Gewone mensen die overdag werken, studeren, voor de kinderen zorgen of met pensioen zijn. Stuk voor stuk betrokken inwoners die zich bekommeren om de buurt en om de inwoners. Elke maand loop ik mee met een Buurtpreventieteam (BPT) om te ervaren waar deze teams zoal tegenaanlopen en wat er speelt in de verschillende wijken. Deze week loop ik mee met Buurtpreventieteam Voorburg-West.

Door Inge Koot

Door geregeld rond te lopen, een praatje aan te knopen met andere bewoners in de buurt en goed rond te kijken Heeft een BPT een signaleringsfunctie. Zij letten op verdachte situaties, gevaarlijke plekken, scheefliggende stoeptegels waar iemand zomaar over kan struikelen en andere zaken die met de leefbaarheid in de buurt te maken hebben.

Buurtpreventieteam Voorburg-West wordt gecoördineerd door Geer de Jager. Hij loopt zelf ook regelmatig mee in de ronde door Voorburg-West. Dit team maakt 20 rondes van 2 uur in de maand op verschillende tijdstippen. Afhankelijk van het rooster van de dag kun je ze zowel ’s-morgens, ’s-middags als ’s avonds tegenkomen herkenbaar met een blauw veiligheidsvestje. Ieder teamlid heeft een basistraining van twee avonden moeten volgen voordat zij mee mogen lopen.

Het Buurtpreventieteam staat in nauw contact met de politie en de gemeente om verdachte situaties of andere problemen te melden. De ervaring leert dat daar over het algemeen snel op wordt gereageerd. Vooraf aan de ronde meldt een van de teamleden zich bij de meldkamer van de politie. Daarna gaat de ronde van start.

Deze ronde lopen Thom van Beers, Herma van Paassen, Fons Sens en Geer de Jager mee. Normaal loopt het team met z’n drieën maar omdat ik deze keer meeloop is Geer erbij om van alles toe te lichten. Zo laat hij zien dat onder het Prinses Marianneviaduct een paal deels afgeplakt is met tape. “Hier constateerden wij maanden geleden dat de bedrading blootlag omdat een afdekklep ontbreekt. Helaas is dit nog steeds niet hersteld maar wij hebben er voorlopig afplaktape omheen gedaan om te voorkomen dat kinderen hun hand erin kunnen steken.”

Daarna laat hij zien dat er fietsen geparkeerd staan die waarschijnlijk gedumpt zijn. Ook staan er auto’s onder het viaduct die hier bijna permanent geparkeerd zijn. Geer maakt hier foto’s van en stuurt dit door naar handhaving. Ook checkt Geer de plek waar vaak een dakloze ligt te slapen en de locatie waar regelmatig hangjongeren aanwezig zijn. Daarna lopen we de Hofwijckstraat in waar het team op openramen of niet afgesloten auto’s controleert. In andere delen van de wijk controleert het team waar vuilnis ligt bij de ondergrondse containers. Dan wordt dit gemeld bij Avalex.

Het is moeilijk te bewijzen dat er minder inbraken of autodiefstallen plaatsvinden in een wijk waar een BPT actief is, maar cijfers lijken dit wel aan te tonen. Het BPT zorgt in elk geval voor extra oren en ogen in de buurt, en de zichtbare aanwezigheid van het team doet ook veel voor het gevoel van veiligheid bij wijkbewoners. Ook geeft het ouderen het gevoel dat er op hen wordt gelet.

Direct signaleren als zich ergens huisvuil ophoopt of een lantaarnpaal scheef is gereden, zorgt voor een betere leefbaarheid in de wijk als met zo’n melding ook snel iets wordt gedaan. Zo niet, dan zijn de BPT’ers eigenwijs genoeg om zoiets te blijven melden, net zo lang tot het probleem is opgelost.

BPT Voorburg-West is nog op zoek naar nieuwe teamleden. Meedoen? Mail dan naar geer-anita@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant