Afbeelding

Raadscommissie verbaasd over budgetneutraal investeren in Ledverlichting

Actueel 386 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het leek te mooi om waar te zijn voor de commissie omgeving op dinsdag 11 februari. Een budget neutrale investering waarbij de buitensportverlichting vervangen wordt door de duurzame ledverlichting. Wethouder Stemerdink wist de raadsleden ervan te overtuigen dat hiermee zonder kosten een enorme duurzaamheidsslag wordt gemaakt door de gemeente. 

“Hoe lukt het de wethouder sport het toch elke keer weer om geld los te peuteren”, is de gefrustreerde reactie van Jeroen van Rossum (GroenLinks). “Het komt voor mij uit de lucht vallen in tijden waarin wij over elke euro lopen te steggelen. Er zit wat ons betreft wat ongemak omdat we op andere vlakken moeten schrapen, noem de ouderensoos. Ook op cultuur is er veel minder geld beschikbaar.” 

Ook Bram van Popering (GBLV) heeft zijn twijfels. “Ik voelde mijn wenkbrauwen fronsen toen ik dit las. We hebben stevige schermutselingen rondom de ouderensoos. En nu ligt er een raadsvoorstel waar met een ogenschijnlijk gemak krediet gevraagd wordt. Het idee vinden we fantastisch. We hebben geen inhoudelijk bezwaren alleen de uitvoering vinden wij niet geweldig. Waarom is er voor zo’n enorm bedrag niet de normale weg via de begroting bewandeld. En waarom wordt dit niet verdeeld over jaren, netjes gebudgetteerd.” 

Ondanks deze en nog meer vragen van de commissieleden krijgt de wethouder de raadsleden ervan overtuigd dat dit juist de oplossing is voor een duurzaamheidsslag voor de gemeente. Stemerdink: “De dekking voor de investering wordt  gevonden uit besparing in onderhoudskosten. We kunnen hierdoor een ongelofelijke duurzaamheidsslag maken door het naar voren halen van de onderhoudsbudgetten. Het is schuiven met geld binnen een bestaande begroting.”

Samen investeren en terugverdienen
De gemeente en de verenigingen investeren beide in de aanschaf van de lampen. De verenigingen kunnen een beroep doen op een landelijke subsidie (de zogenaamde BOSA) voor maximaal 35 procent van de aanschafkosten. Doordat de sportverenigingen met de ledverlichting hun energierekening flink verlagen, zijn zij na 3 tot 5 jaar uit de kosten. De nieuwe lampen vragen van de gemeente een eenmalige investering (€ 466.500,-). Omdat de onderhoudskosten van de verlichting dalen kan de gemeentelijke bijdrage uit het bestaande gemeentelijke budget voor onderhoud worden bekostigd. De gemeenteraad moet het plan wel eerst goedkeuren. Dat lijkt te gaan lukken tijdens de raadsvergadering van 3 maart 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant