Afbeelding

Tips voor het kopen van een nieuwe motorhelm

Actueel 338 keer gelezen

Wanneer je een nieuwe motorhelm wilt aanschaffen, wordt je geconfronteerd met een heel groot aanbod. Maar met onderstaande tips kom je snel tot een weloverwogen keuze.

1. Welk type helm
Allereerst bepaal je welk type helm voor jou het meest geschikt is. Grofweg zijn de helmen voor dagelijks gebruik in te delen in jethelmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Een jethelm heeft geen kinbescherming en biedt daarom beter zicht en is koeler in de zomer. Een integraalhelm biedt meer bescherming en meer comfort bij grote snelheden. Een systeemhelm is een eigenlijk een integraalhelm waarbij het kinstuk kan worden opgeklapt. Rijd je vooral kleine afstanden in de zomer, dan is een jethelm voor jou ideaal. Moet je dagelijks, dus ook in de winter, lange afstanden forenzen naar je werk, dan is een integraalhelm beter geschikt. Doe je beiden, dan kun je gaan voor de systeemhelm.

2. Details
Heb je eenmaal het type helm bepaald, dan ga je kijken naar de details. Kies een goed vizier, dat gemakkelijk te verwijderen is om schoon te maken. Let verder op geschiktheid voor pinlock en ga voor een groot diafragma. Wil je jouw helm gebruik met bluetooth tools, kies er dan een met verwijderbare stukken in de voering zodat je luidsprekers en microfoon kunt gebruiken terwijl je de helm draagt.

3. Pasvorm en ventilatie
Zeker tijdens langere ritten is het essentieel dat je helm comfortabel is. Dat betekent een juiste maat en pasvorm én goede ventilatie. Let erop dat de ventilatieopeningen aan de voorkant afsluitbaar zijn en dat de opening aan het mondstuk groot genoeg is om je adem te laten ontsnappen.

4. Zonneklep
Ook een zonneklep is tijdens lange afstanden erg belangrijk. Tegenwoordig zijn de (integraal)helmen vaak voorzien van een ingebouwde zonneklep. Het is in feite een tweede vizier die over de andere heen glijdt. Let erop dat deze antikras is.

Snel de weg op
Als je een nieuwe helm hebt gekocht, dan wil je natuurlijk snel de weg op. Een extra tip van ons, gebruik Google Maps om je route uit te stippelen. Je kunt zelf eenvoudig tussenstops inplannen. Je kunt dan zelf een geweldige motorrit uitstippelen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant