Wim Geerling en Gert Jan van Steenbrugge van het Buurtpreventieteam Damsigt.
Wim Geerling en Gert Jan van Steenbrugge van het Buurtpreventieteam Damsigt.
HET BUURTPREVENTIETEAM

BPT Damsigt bestaat vijf jaar

Actueel 786 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Buurtpreventieteam Damsigt bestaat 5 jaar. Dat hebben de circa 30 teamleden en de twee coördinatoren, Wim Geerling en Gert Jan van Steenbrugge, uitgebreid gevierd. Een enkele ballon met het logo van het buurtpreventieteam erop hangt nog aan het plafond in wijkcentrum de Boot, de thuisbasis van BPT Damsigt. “Wij zijn het enige BPT met een eigen logo”, vertelt Wim trots.

Door Inge Koot

Maar er is meer om trots op te zijn voor de beide coördinatoren. Wekelijks krijgen zij driemaal een team op de been van 3 personen die een ronde door de wijk loopt of fietst. “Fietsen doen wij ook af en toe. Dan kan je ook nog eens op een plek terugkeren waar je tijdens de ronde iemand op een bepaald gedrag hebt aangesproken.” Bijvoorbeeld in park Sijtwende bivakkeren ‘s zomers regelmatig hangjongeren. Die lappen bepaalde regels nogal eens aan hun laars. Wanneer zij hierop aangesproken worden hoop je maar als BPT-lid dat het effect heeft. Nog eens langsgaan kan dan effectief zijn. Maar ook de politie inseinen is eventueel een mogelijkheid.

Het komt ook wel eens voor dat het BPT een persoon op een bepaalt gedrag aanspreekt waarop die persoon agressief reageert. “Dan trekken wij ons terug als BPT”, zegt Gert Jan. “Wij mogen een persoon niet staande houden. Aanspreken en melden is wat wij doen.”

Ook achter het Totalgebouw aan het Oosteinde worden weleens ongeregeldheden aangetroffen. “Het is een goede plek voor het verhandelen van drugs. Het is daar donker en unheimisch”, vertelt Gert Jan. “Als daar dan een auto met draaiende motor zonder verlichting staat, dan weten wij genoeg.”
Ondanks dat wij in een relatief rustige en veilige wijk wonen, komen ook inbraken in huis en auto en autodiefstal voor in de wijk Damsigt. Wim heeft een aantal jaar geleden een dief op heterdaad betrapt. “Daarin zijn wij als team opgeleid. We hebben alle drie onze eigen rol. Nummer 1 gaat in gesprek met een persoon die de aandacht op zich vestigt en houdt hem aan de praat, nummer 2 observeert van een afstand en stelt een signalement vast en nummer 3 belt onopvallend de meldkamer.” Het is de politie uiteindelijk gelukt de inbreker aan te houden.

Maar zo spannend is het gelukkig niet tijdens elke ronde. Het gaat ook regelmatig over een opstaande stoeptegel of niet werkende straatverlichting. Maar ook dat is van groot belang voor de veiligheid in de wijk. Want daarvoor is het Buurtpreventieteam in het leven geroepen. Ze signaleren en rapporteren zaken op gebied van schoon, heel en veilig.

Afhankelijk van de aard van de situatie wordt die gemeld bij de politie en/of besproken in het buurtpreventie-overleg. Vanuit dat overleg worden zo nodig voorstellen gemaakt die vervolgens worden besproken met de wijkraad, politie, brandweer, gemeente of woningbouwvereniging.

De meldingen worden zo snel mogelijk opgepakt. Buurtpreventie heeft een zichtbaar effect in de wijken waar zij actief is. “Je helpt de buurt veiliger maken.”

Buurtpreventieteam Damsigt is altijd op zoek naar nieuwe teamleden. Meedoen? Mail dan naar bptdamsigt@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant