JOGG-regisseur Miriam organiseert activiteiten om kinderen én ouders bewust te maken van het belang van gezond eten en bewegen.
JOGG-regisseur Miriam organiseert activiteiten om kinderen én ouders bewust te maken van het belang van gezond eten en bewegen.

Nog vijf jaar strijden tegen overgewicht bij jongeren

Actueel 412 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente gaat al sinds 2017 de strijd aan met overgewicht onder jongeren via de landelijke JOGG-aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht). Onder de noemer “Goed Bezig!” zijn de afgelopen jaren vele activiteiten georganiseerd om kinderen én ouders bewust te maken van het belang van gezond eten en bewegen. 

Wethouder Stemerdink van sport: “De eerste resultaten zijn nu zichtbaar: het percentage van kinderen met overgewicht is gedaald van 12% in 2016 naar 11% in 2019. Ook zien we dat nu 38% van de kinderen elke dag fruit eet, dat was in 2017 34%. Een lichte stijging dus, maar het is wel een kwestie van een lange adem. Genoeg redenen dus om nog vijf jaar door te gaan met deze aanpak.”

Wethouder Nadine Stemerdink van sport is dus tevreden met de resultaten tot nu toe: “We zijn echt heel erg op de goede weg. Een groot compliment voor de JOGG-regisseur en Stichting SenW, en al die scholen, organisaties, bedrijven en vrijwilligers die zich inzetten voor die ene ambitie: zorgen dat onze jongeren op gezond gewicht blijven.”

Volop activiteiten
Ouders en kinderen konden de afgelopen jaren volop kennis maken met de activiteiten van Goed bezig!, met extra aandacht voor de wijken Bovenveen en Prinsenhof. JOGG-regisseur Miriam Blom: “Zowel op scholen als tijdens speciale evenementen was JOGG volop zichtbaar, zoals op de Buitenspeeldag en de avond4daagse. Ook hebben we openbare watertappunten geopend en bidons uitgedeeld vanuit het thema 'Drinkwater', en konden kinderen en ouders 'Suikerklontjeslessen' volgen om te leren hoeveel suiker er in pakjes drinken zit.”

Focus op ontbijt
De JOGG-aanpak werkt dus, en daarom blijft de gemeente nog tot zeker 2025 JOGG-gemeente. De doelgroep wordt daarbij uitgebreid: Was JOGG tot nu toe gericht op jeugd van 0 tot 12 jaar, de komende jaren wordt de grens opgetrokken tot 19 jaar. Nadine Stemerdink: “We zien dat juist wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, hun eetpatroon verandert, en vaak niet ten goede. Dus ook op de middelbare school moet gezond eten en bewegen op de agenda blijven. Extra aandacht komt er voor ontbijt, want té veel kinderen blijken toch nog naar school zonder ontbijt. Terwijl dat juist de start is die ze nodig hebben om goed te kunnen presteren op school. ”

Gezonde jeugd, gezonde toekomst
Ouders én kinderen bewust maken van het belang van gezond eten en bewegen, dat is het hoofddoel van de JOGG-aanpak. Gezonde jeugd, gezonde toekomst, is de komende jaren het motto. Door voorlichting aan kinderen en ouders over een gezonde leefstijl en kinderen zo vroeg mogelijk te laten kennismaken met sport en bewegen. JOGG-regisseur Miriam Blom: “We gaan daarbij voor een multidisciplinaire of gezamenlijke aanpak dichtbij huis, in de wijk, daar waar de doelgroep is: op school, in de sportkantines, in de speeltuin en in de supermarkt. Een gezonde leefomgeving: dat werkt echt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant