Lege lokalen in basisschool Essesteijn (foto: Michel Groen).
Lege lokalen in basisschool Essesteijn (foto: Michel Groen). Michel Groen

Scholen dicht en openbare leven ligt grotendeels stil

Actueel 634 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De scholen en de horeca zijn dicht, sportclubs en sportparken sluiten evenals theaters, bibliotheken en wijkverenigingen. Tal van activiteiten elders gaan niet door, of in zeer afgeslankte vorm. Uiteraard geldt dit ook voor Leidschendam-Voorburg. En het is niet ondenkbaar dat er nog meer maatregelen volgen.

Ook op basisschool Essesteijn is er op maandagmorgen bijna niemand. Waar normaal zo'n 500 kinderen rondlopen, spelen, lachen en roepen, is het nu doodstil. De directie van de stichting Panta Rhei, waar de school onder valt, heeft zondag direct actie ondernomen. Er zijn drie leerkrachten voor de verschillende leeftijdsgroepen op school aanwezig voor kinderen waarvan beide ouders een 'cruciaal beroep' hebben. "Er zijn nu maar drie leerlingen op school", meldt juf Carola Vroom. "Maar zoals we het nu kunnen inschatten zijn er verspreid over de week zo'n 16 leerlingen op enige moment op school. Voor de andere kinderen is kennelijk op een andere manier opvang geregeld."

Ook ziekenhuizen en tandartsen zeggen afspraken af en verrichten alleen de hoogstnoodzakelijke behandelingen. Bezoek aan zieken en ouderen in ziekenhuizen en woonzorgcentra worden tot een minimum beperkt en kerkdiensten op zondag gaan niet door; hooguit doordeweeks nog in kleine kring. Alle evenementen, van bingo's en concerten tot bridge- en kaartavonden zijn afgelast.

De afgekondigde nieuwe maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen. Burgemeester Klaas Tigelaar: "We zitten in een bijzondere en onzekere periode met elkaar. We staan voor de opgave om er samen voor te zorgen dat het coronavirus zo min mogelijk vat op ons krijgt. De maatregelen grijpen diep in en raken ons allemaal: onze families, ons werk en ons sociale leven. Ik kijk met veel dankbaarheid naar iedereen die zijn verantwoordelijkheid neemt en de maatregelen van de overheid volgt, voor elkaar zorgt en hulp aan elkaar verleent."

"Ik leef mee met alle inwoners die door het coronavirus getroffen zijn en wens hen sterkte en een spoedig herstel toe. Speciaal denk ik aan de mensen die door ziekte of ouderdom kwetsbaar zijn. Laten we naar elkaar omzien en hulp geven daar waar het nodig is. Stuur een kaartje, bel, mail, of app wat vaker, zodat we deze tijd samen doorstaan."

"Ik heb grote waardering en respect voor alle medewerkers in de zorg, die in deze tijd veel werk verzetten. Zij staan onder grote druk om zorg te blijven verlenen en klaar te staan voor eenieder die dat nodig heeft. Nu alle evenementen niet door gaan en restaurants, sportclubs, scholen en kinderopvang sluiten, worden er nog veel meer mensen getroffen als gevolgen van de maatregelen tegen het virus. Dat betekent voor velen ook een economische tegenslag. Ik wens ondernemers en organisaties dan ook sterkte en wijsheid toe de komende tijd. Ik doe een beroep op u allen om vooral de richtlijnen die door het kabinet, de GGD en het RIVM worden gegeven, op te volgen. Neem de situatie serieus voor uzelf en voor de ander. Pas goed op elkaar."

Medewerkers van de gemeente werken zoveel mogelijk thuis. De balies van de afdeling burgerzaken blijven gewoon open. Vergaderingen en bijeenkomsten gaan niet door. De gemeente volgt de adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM, ook als er nieuwe ontwikkelingen zijn en verdergaande maatregelen worden afgekondigd.

De verwachting is dat zo’n beetje alle activiteiten in de gemeente geen doorgang zullen vinden. Het is voor de redactie ondoenlijk om dit allemaal te melden. Kijk dus altijd van tevoren op de site van de betreffende organisatie of neem daarover eerst contact op via telefoon of e-mail.

Lege fietsenstallingen bij de school (foto: Michel Groen).
Niemand op het schoolplein (foto: Michel Groen).
Wijkcentrum Essesteijn is eveneens gesloten (foto: Michel Groen).
Niemand op de terrassen bij de horeca bij Leidsenhage. Er kan alleen worden afgehaald en bezorgd (foto: Michel Groen).
Het normaal zo drukke Leidsenhage is nu ook heel rustig (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant