De familie de Koning uit Voorburg probeert zo goed mogelijk door de periode heen te komen met vier schoolgaande kinderen en twee thuiswerkenden ouders (Tekst: Inge Koot).
De familie de Koning uit Voorburg probeert zo goed mogelijk door de periode heen te komen met vier schoolgaande kinderen en twee thuiswerkenden ouders (Tekst: Inge Koot).

Kinderen begeleiden met schoolwerk en zelf thuiswerken

Actueel 748 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voor de kinderen is de eerste week school op afstand nog best leuk. “Je kan niet te laat komen en je kan niet uit de klas gestuurd worden. Maar ik vind het wel jammer dat ik mijn vrienden niet kan zien.” Voor ouders is het een hele klus om kinderen te begeleiden bij schoolwerk, zelf thuiswerken en dan ook nog het huishouden draaiende houden.

Door Inge Koot

Voor het gezin Hoekema is het roeien met de riemen die zij hebben. En dan zijn de riemen tijd. Anneloes Schulz is leerkracht op basisschool Pius X en heeft samen met haar man drie kinderen in de leeftijd van 7, 2,5 en bijna 1 jaar oud. “Mik zit in groep 2 en voor hem heb ik leuke suggesties gekregen van de leerkracht hoe wij met hem aan het werk kunnen. Dan gaat het om voorlezen en knutselen. Jesse doet daar soms aan mee. Gelukkig slaapt Jesse nog tussen de middag en Veerle ook dus dan heb ik even tijd voor hem alleen.” Omdat Anneloes zelf leerkracht is van groep 7 op Pius X moet zij ook haar eigen leerlingen begeleiden. Haar man werkt bij de gemeente Den Haag in een functie waarin hij ook nog drie dagen naar kantoor moet. Dat betekent dat zij woensdag en vrijdag tijd heeft om instructievideo’s te maken voor haar leerlingen. “Op de eerste dag heb ik nog geprobeerd om te werken met de kinderen erbij maar dat was geen doen. Ik raad dan ook iedereen aan die thuiswerkt om de tijd te verdelen. Het is pittig en we moeten allemaal aan deze situatie wennen. Ik probeer niet te hoge eisen aan mijzelf te stellen en ik denk dat we allemaal af moeten spreken om aardig te blijven voor elkaar.”

De familie de Koning uit Voorburg probeert ook zo goed mogelijk door de periode heen te komen met vier schoolgaande kinderen. De ernst van de situatie werd al duidelijk toen op 13 maart het tentamen van oudste zoon Tijn niet doorging. Voor eindexamenkandidaat Jente is het heel spannend. Zij zit net als haar broers Take (2de klas) en Duuk (4Havo) op het Dalton Voorburg. Haar VWO-schoolexamen zou woensdag 18 maart starten maar het bericht van het crisisteam op zondag 15 maart gooide roet in het eten. Dinsdagmiddag kreeg zij het bericht dat de examens toch zouden starten maar dan vanaf maandag 23 maart. Het Dalton Voorburg zorgt ervoor dat de leerlingen in verschillende lokalen met ruime afstand tussen elkaar de examens kunnen maken. “Dat bericht was wel een opluchting”, vertelt moeder Jacqueline. Ook is zij blij met de hulp van leraren die de eindexamenkandidaten bijstaan via chatboxen.
Met drie kinderen op de middelbare school, een student farmaceutische wetenschappen en twee thuiswerkende ouders is het ineens een hele andere organisatie bij de familie de Koning.

“We hebben wel direct met elkaar afgesproken dat we een vast ritme aanhouden. We starten om 09.00 uur en er wordt vier uur serieus gewerkt. Take en Duuk werken met een studiewijzer dus weten voorlopig precies wat ervan ze verwacht wordt. Ik begreep wel dat het Dalton met iets digitaals bezig is dus misschien worden er binnenkort lessen online gegeven.”

Heel anders is het voor een gezin waarvan beide ouders in de zorg werken. Dat is het geval bij Justine Starreveld met twee zonen in de leeftijd van 11 en 15 jaar. De jongste zit op de Lusthofschool en de oudste op het St-Maartenscollege. “Onze jongste zou naar school kunnen omdat wij beiden een vitaal beroep hebben maar met 11 jaar blijf je dan toch liever thuis. Voor hem is het dus een test of hij dat aankan.” Justine heeft de jongens zelf een dagplanning laten maken. Zij gaf daarbij aan dat daar ook een beweegmoment in opgenomen moet worden en een contactmoment met klasgenootjes. Dit gebeurt dan via de groepsapps met videochatten. “Mooi om te zien hoe ze daar een modus in vinden.” De Lusthofschool heeft voor iedere leerling een pakket samengesteld dat de leerlingen af konden halen. “Per dag weten de kinderen wat ze moeten doen en er is een vast mailmoment met de leraar. Indien nodig mag er ook gebeld worden met de leraar.” Justine is heel tevreden over de manier waarop beide scholen inspelen op deze crisis. “Alsof er al een draaiboek klaarlag. Alles klopt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant