Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Brandnummer een feit!

Actueel 344 keer gelezen

Leidschendam - Veur en Stompwijk werkten al geruime tijd samen onder één burgemeester voor de officiële samenvoeging tot één Leidschendam in 1938. De komst van de telefoon zorgde ervoor dat ook de alarmering van de brandweer sneller ging. Vooral toen in de Leidschendamse gasfabriek een alarmcentrale kwam.

Door F.J.A.M. van der Helm

De techniek drong ook de huiskamers van Stompwijk, Veur en Voorburg binnen. De tijd bleef niet stil staan. Uithoeken van Stompwijk zaten rond 1900 nog zonder elektriciteit; inmiddels hing de telefoon aan de muur bij enkele welgestelden, die het zich konden veroorloven. In 1933 kwamen er plannen om de politie en brandweer rechtstreeks te alarmeren. Dat nieuwe systeem zou veel geld kosten vanwege de investering in aparte leidingen. Alle verbindingen gingen nog ondergronds of aan via palen boven de grond. Van satellieten had toen nog niemand gehoord.

Burgemeester Keijzer van Veur en Stompwijk kreeg in 1931 een brief van zijn collega van de gemeente Voorburg om eens na te denken over samenwerking met de brandweer van Voorburg. Hij lichtte hierover zijn raad in en wilde alles doen om bij dreigend gevaar snel en doeltreffend alarm te kunnen slaan. Keijzer stelde echter dat zijn eigen brandweer op de eerste plaats kwam. “Zeker nu we beschikken over een eigen auto-motorbrandspuit” en vaststaat dat deze even snel ter plaatse is als een spuit uit Voorburg. Het zou allemaal afhangen van de snelheid van alarmering. Ook voor het gebied aan de Stompwijkse Westvlietweg.

De hoofdbrandmeester werd door burgemeester Keijzer benaderd om zo goed mogelijk uit te zoeken welk systeem het meest efficiënt was om te gebruiken bij alarmering. Onderzoek van de Koninklijke Nederlandsche Brandweervereniging bracht uitkomst. Er zouden 3 nieuwe belposten moeten worden geplaatst namelijk 1. Bij de gasfabriek 2. Bij de heer N.W. Mooijman aan de Veenweg en 3. Bij de heer H. van Wijk aan de Kostverlorenweg. Dit omdat het grondgebied van Stompwijk zo groot is en het bij brand aankomt op de snelheid van alarmering. Het alarmeringssysteem zou jaarlijks voor Veur ƒ151,75 bedragen en voor Stompwijk ƒ216,75.

De vrijwillige brandweer te Leidschendam kreeg als alarmnummer 130. In 1933 werd de centrale in werking gesteld en was dit nummer nu gereserveerd voor de brandweer. Het had ook allemaal te maken met de bezetting van de centrale. In de nacht was het raadzamer om de rijkstelefoon te gebruiken en vooral luid en helder te spreken. De telefonische alarmering stond duidelijk nog in de kinderschoenen. Het was allemaal een heel gedoe en het kostte veel geld. Abonnees waren er nog nauwelijks.

De belplaatsen aan de Veenweg en Kostverlorenweg kregen een opvallend wit bordje met daarop in rode letters de tekst 'Brandmelding'. Het is duidelijk dat burgemeester Keijzer er alles aan deed om bij brand zo snel mogelijk te kunnen waarschuwen.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant