Afbeelding

Creatief omgaan met gehamsterde voorraad

Actueel 399 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Zodra het kabinet het maatregelenpakket met betrekking tot vertraging van het coronavirus presenteerde ontstond er grote hamsterwoede. Ondertussen is de rust in de meeste supermarkten teruggekeerd. Veel mensen hebben de kast vol staan met pakken rijst, blikken bonen, soep en nog veel meer. Dit wordt flink besparen op de boodschappen de komende tijd.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het handig om in één keer de weekboodschappen te doen om dus niet iedere dag onnodig aan andere mensen blootgesteld te worden. Hamsteren is niet nodig, maar sommige lang houdbare voedingsmiddelen zijn altijd goed om in huis te hebben. Het is dus niet nodig om een persoonlijke lening af te sluiten en voor een jaar aan boodschappen in te slaan. Niet alleen in tijden van crisis is het prettig om gezonde en lang houdbare producten op voorraad te hebben, maar ook wanneer er geen tijd is om regelmatig naar de supermarkt te gaan door bijvoorbeeld werk. Ook van lang houdbare ingrediënten kan een gezonde maaltijd samengesteld worden. Handige producten zijn onder andere noten en zaden, granen, meergranencrackers, bonen in blik, pindakaas en een paar zakken met groenten in de diepvries. Proteïne zit onder andere in gedroogd vlees en ingeblikte vis, zoals tonijn, zalm en sardientjes.

Besparen op de boodschappen
De meeste mensen hebben momenteel een goede voorraad in huis om meerdere dagen of zelfs weken van te eten. Het enige dat af en toe bijgehaald moet worden zijn verse groenten en fruit, vlees, vis, brood en beleg. Door van te voren goed te kijken wat er in de keukenkastjes aanwezig is en een weekmenu te bedenken, kan er in deze tijd flink bespaard worden op het boodschappenbudget. Met de Schijf van Vijf bij de hand, stellen Nederlanders gemakkelijk een gevarieerde en gezonde maaltijd samen. Door ingrediënten slim te combineren, bijvoorbeeld door overgebleven paprika van de pasta de volgende dag te gebruiken in een salade, wordt daarnaast voedselverspilling tegengegaan. Dit is weer goed voor het milieu.

Rekening houden met elkaar
Voordat mensen weer vijf pakken pasta in de boodschappenkar gooien is het dus verstandig om eerst te kijken wat er in huis is. Er is genoeg eten, maar door het hamstergedrag van mensen hebben anderen weer moeite met het doen van boodschappen. Denk hierbij aan de mensen die overdag gewoon werken, in de zorg, het openbaar vervoer of andere noodzakelijke functies. Ook dierenwinkels merkten een run op dierenvoeding. Supermarkten zetten alle zeilen bij. Waar een winkel normaliter twee tot drie keer per dag wordt bevoorraad is dat tegenwoordig vier tot vijf keer per dag en mogen gemeenten noodvergunningen afgeven die het mogelijk maken om supermarkten ook 's nachts te bevoorraden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant