(Illustratie: Pixabay/Gerd Altmann).
(Illustratie: Pixabay/Gerd Altmann).

De gevolgen van de coronacrisis voor de economie

Actueel 449 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De coronacrisis heeft de afgelopen weken veel slachtoffers geëist. In Nederland zijn op het moment van schrijven al meer dan 3000 mensen overleden aan het virus. Ook stapelen de faillissementen zich langzaam maar zeker links en rechts op .

In maart 2020 gaven de reisbranche, detailhandel en horeca al aan dat zij de markt in 2020 somber inzagen. Dat de coronacrisis veel langer duurt dan aanvankelijk gedacht werd door velen, zorgt ervoor dat de somberheid onder ondernemers steeds verder groeit. Niet alleen de voorgenoemde drie sectoren zijn hard geraakt, sectoren zoals de auto-industrie zijn op dit moment volledig lamgelegd en hopen op overheidssteun om de deuren weer te kunnen openen. Dit geldt ook voor de Europese merken.

Wanneer thuiswerken geen optie is
Overheidsbestuurders, managers, ICT’ers en adviseurs werkten vaak al incidenteel vanuit huis. De afgelopen weken is het incidentele karakter vervangen door een permanent karakter. In de bedrijven die de crisis op deze manier op kunnen vangen, heersen nog geen doemscenario’s, al worden veel van deze bedrijven ook in de portemonnee geraakt. Consumenten beperken de uitgaven tot het hoognodige om te besparen op de kosten. Zij zijn aangewezen op het salaris dat zij nog kunnen ontvangen voor thuiswerken, de buffer (als die er nog is) en daarmee houdt het op. Eenmaal zonder werk is het afsluiten van een persoonlijke lening of krediet namelijk niet meer mogelijk.

De bedrijven waar thuiswerken niet mogelijk is – en de bedrijven die duurdere producten en diensten aanbieden – worden veel harder getroffen. Volvo heeft het magazijn volstaan met modellen die niet verkopen. Volkswagen heeft een krimp gezien van meer dan 35%, waar het net het dieselschandaal te boven gekomen is. En de vastgoedmarkt heeft de handrem op de investeringen staan omdat de gemiddelde consument niet wil investeren of geen hypotheek kan krijgen.

Wat betekent dit voor de toekomst in de omgeving van Leidschendam-Voorburg?
Deze regio is omsloten door grote steden, met een enorme vraag naar producten en diensten in normale omstandigheden. De kans is groot dat dit in overdrive zal raken op het moment dat er opnieuw een stabiele situatie is. Daarvoor moet het dreigende karakter van de coronacrisis eerst afnemen en het is maar net de vraag of dit op korte termijn gaat gebeuren. In de VS lopen de sterftecijfers nu namelijk hard op en België heeft net aangekondigd dat het een tweede golf vreest.

Op dit moment is het voor de meeste mensen angstvallig het nieuws in de gaten houden en werken vanuit huis zo lang dit nog mogelijk is – en wachten op concrete cijfers en adviezen vanuit de regering-Rutte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant