George Maduro te paard foto: familiecollectie George Maduro / Haags Historisch Museum).
George Maduro te paard foto: familiecollectie George Maduro / Haags Historisch Museum).

Vervoveraar van Villa Leeuwenbergh in de Canon van Nederland

Actueel 1.775 keer gelezen

Leidschendam - Op voordracht van het Haags Historisch Museum wordt George Maduro opgenomen in de Canon van Nederland, in het venster over de Tweede Wereldoorlog. Maduro vervulde een heldenrol door Villa Leeuwenbergh (nu Buitengoed Dorrepaal) aan de Westvlietweg in Leidschendam (terug) te veroveren op de Duitsers.

Het is op 10 mei tachtig jaar geleden dat de Slag om Den Haag woedde. In mei 1940 tracht het Duitse leger met luchttroepen de regeringsstad Den Haag te bezetten. De nazi’s willen de regering en koningin Wilhelmina in gijzeling nemen om zo de capitulatie af te dwingen. De grootschalige Duitse luchtaanval op de residentie mislukt en de Nederlandse regering en het staatshoofd kunnen naar Engeland vluchten. In deze Slag om Den Haag speelt de militair George Maduro een heldenrol.

George Maduro wordt in 1919 geboren op Curaçao als enige zoon van een Joodse familie. Op tienjarige leeftijd vertrekt hij naar Den Haag. Eind jaren ’30 studeert hij rechten aan de Universiteit Leiden. Zijn studietijd wordt onderbroken omdat hij in militaire dienst moet. Hij is nog niet afgestudeerd als eind 1939 het Nederlandse leger vanwege de oorlogsdreiging mobiliseert. George wordt benoemd als reserve-tweede luitenant bij de cavalerie.
In de nacht van 9 op 10 mei 1940 dropt nazi-Duitsland parachutisten boven Den Haag om strategische posities in te nemen. Zeven parachutisten verschansen zich in Villa Leeuwenbergh (nu Buitengoed Dorrepaal) in Leidschendam, vlakbij Den Haag. Ze houden de nabijgelegen tolbrug over de Vliet, die toegang biedt tot de stad, onder vuur.

George krijgt bevel om erop af te gaan, met veertien militairen en één mitrailleur. Door de villa met de mitrailleur vanuit verschillende posities te beschieten, geven ze de Duitse soldaten het idee dat ze zijn omsingeld. Bij de villa aangekomen blijken de Duitsers zich in de kelder schuil te houden. Onder zijn leiding word de door de villa veroverd, en worden de Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei sluit Maduro zich aan bij het verzet. Tot twee keer toe wordt hij door de Duitsers opgesloten in de Scheveningse gevangenis (het ‘Oranjehotel’) en na verhoor weer losgelaten. Hij weigert de Jodenster te dragen en duikt onder. In 1943 word hij tijdens een vluchtpoging naar Engeland gearresteerd. Hij overlijdt op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau.

Voor zijn heldhaftige optreden als reserveofficier wordt Maduro in 1946, als enige Nederlander van Antilliaanse afkomst, postuum benoemd tot Ridder der Militaire Willemsorde. Na de Tweede Wereldoorlog stellen de ouders van George Maduro een startkapitaal beschikbaar voor een miniatuurstad die in 1952 in Den Haag word geopend. Madurodam wordt door de familie beschouwd als monument voor hun enige zoon. Zijn morele keuzes en strijd voor vrijheid zijn ook in 2020 nog een inspirerend voorbeeld voor jong en oud.

Expositie in Villa Dorrepaal
Het Haags Historisch Museum beheert een deel van de nalatenschap van Maduro, waaronder zijn uniform en persoonlijke documenten. Maar ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid wilde de gemeente Leidschendam-Voorburg, in samenwerking met Stichting de Cultuur Kameleon en zorginstelling Middin, ook een expositie organiseren over oorlogsheld George Maduro, zijn heldendaad in en rond buitengoed Dorrepaal en zijn verdere leven.

Bezoekers zouden op de expositie onder meer een korte film over hem kunnen zien en in zijn voetsporen kunnen treden tot in de kelder van Dorrepaal, de plek waar George Maduro slim en moedig handelde tijdens de meidagen in 1940. In verband met de coronamaatregelen kan de expositie, die in maart zou worden geopend, dit jaar niet meer plaatsvinden, laat de gemeente weten. Er wordt nu gekeken of het haalbaar is of de expositie van maart 2021 tot en met mei 2021 alsnog kan plaatsvinden.

George Maduro (foto: familiecollectie).
Villa Leeuwenbergh (nu Buitengoed Dorrepaal) aan de Westvlietweg/Park Leeuwenberghlaan in Leidschendam.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant