In de nacht van zaterdag op zondag ging alweer een auto in vlammen op; deze keer aan de Prins Bernhardlaan in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).
In de nacht van zaterdag op zondag ging alweer een auto in vlammen op; deze keer aan de Prins Bernhardlaan in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).

Instelling avondklok voorgesteld vanwege branden en vernielingen

Actueel 3.999 keer gelezen

Leidschendam - “Wij werden achtervolgd en er werd naar ons geschreeuwd. We voelden ons echt geïntimideerd”, vertelt CDA-fractievoorzitter Gijs Dupont nadat hij een nacht mee was gelopen met het buurtpreventieteam in de wijken Prinsenhof, Amstelwijk en Heuvelwijk. 

Door Inge Koot

Al weken heerst er in deze wijken een bedreigende sfeer. Het zijn niet alleen de autobranden en vernielingen, maar nog meer de groepen jongeren die inwoners intimideren. “Het is daar de omgekeerde wereld. Deze bendes hebben de wijk overgenomen. Hier moeten drastische maatregelen genomen worden om de rust terug te krijgen.”

Burgemeester Klaas Tigelaar spreekt ook zijn zorg uit over de situatie in deze wijken, voornamelijk in de wijk Prinsenhof. “De jeugd in deze wijken heeft net als in de rest van Nederland te maken met een samenscholingsverbod en het dringende advies om thuis te blijven. Na verloop van tijd werden ook hier de eerste boetes uitgedeeld. Naar aanleiding van deze boetes heeft de wijkagent gesprekken gevoerd met minderjarige jongeren en hun ouders over deze boetes”, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. Hierdoor ontstond irritatie bij jongeren uit de wijk en zij uitten dit door graffiti aan te brengen op gebouwen, ruiten van de bibliotheek op het Fluitpolderplein in te gooien en tot brandstichting van auto’s en afvalcontainers.

Volgens Dupont rijdt er voldoende politie rond, maar zolang de personen niet op dat moment een strafbaar feit plegen, kunnen zij niet opgepakt worden. “Het is net een kat en muis spel. In deze wijken is het gezag niet meer de baas maar de groepen jongeren.”

Prinsenhof en de Amstelwijk zijn al vele jaren een zorg voor politie en gemeente. Toch leek het er de laatste jaren wel rustiger te zijn, totdat de coronacrisis uitbrak en de Ramadan van start ging.

"Niemand durft nu meer de straat op. Dat is toch vreselijk voor de bewoners.” Door deze toenemende onrust en het bedreigen van bewoners is er op 1 mei cameratoezicht ingesteld op het Fluitpolderplein. Dupont denkt dat er op de korte termijn meer maatregelen genomen moeten worden. Hij denkt dan aan het ophangen van nog meer camera’s op andere plekken in de wijk, veel actiever werven van nieuwe leden voor het buurtpreventieteam en het verbeteren van de straatverlichting. Overigens vindt een groot deel van de vernielingen en brandstichtingen plaats

In overleg met de lokale driehoek (burgemeester, politie en openbaar ministerie) zijn er al verschillende maatregelen genomen. Jongerenwerkers van Sport & Welzijn en casemanagers van de gemeente zijn met name ’s avonds en ’s nachts aanwezig in de wijk om jongeren aan te spreken.

Ook vrijwilligers uit de moskee proberen contact te leggen met de jongeren. Er is extra inzet van politie. Er worden jongeren doorverwezen naar Halt, er wordt gebruik gemaakt van het snelrecht en er vindt strafrechtelijk onderzoek plaats naar de daders van de autobranden.

Dupont vindt dit niet genoeg en stelt verregaande maatregelen voor zoals bijvoorbeeld het instellen van een avondklok. Dat betekent dat er binnen een bepaalde tijd niemand meer op straat mag zijn zonder reden. Waar dat precies zou moeten gebeuren is misschien nog lastig, want nu al zie je dat de brandjes en onrust zich verspreiden naar de omliggende wijken omdat de grond in de genoemde wijken wat te heet onder de voeten wordt van de personen die verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen en vernielingen (zie ook pagina 13).

Binnen een week komt de gemeenteraad bijeen voor een spoeddebat en zal het CDA dit onder andere inbrengen. 

Volg de verdere ontwikkelingen op deze site.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant