Wijkagent Karim Habyby:
Wijkagent Karim Habyby: "Doe niet zomaar open" (foto: politie LDVB).

Bewoner Badhuislaan slachtoffer babbeltruc

Actueel 721 keer gelezen

Voorburg - Bij een woning aan de Badhuislaan in Voorburg heeft een onbekende maandagavond 18 mei gepoogd een bewoner sieraden en/of goud afhandig te maken met een babbeltruc.

De betreffende bewoner trof toen hij thuiskwam in het gebouw een man en een vrouw aan van ongeveer 40 jaar oud, die de trap afkwamen in de centrale hal. Toen hij hen aansprak en vroeg of zij hier als mogelijke nieuwe bewoners een bezoek aan het complex brachten, werd daarop bevestigend geantwoord. Vervolgens werd hem direct door de man verteld dat hij even daarvoor vermoedelijk in een waterleiding had geboord en of hij even mocht kijken in het appartement van de bewoner om te kijken of daardoor lekkage had veroorzaak. Betrokkene werd daardoor zo overrompeld, dat hij toestond dat de man met de sleutels, die hij inmiddels uit zijn handen had gepakt, de deur opende.

De man liep vervolgens rechtstreeks naar de slaapkamer en opende daar een lade van een nachtkastje. Hij had handschoenen aan en verklaarde, nadat hij de portefeuille die in het nachtkastje lag had betast, dat het inderdaad nat was. Hij vroeg daarop ook of er sieraden of goud in huis aanwezig was. Het slachtoffer kreeg daarop toch argwaan en heeft het stel zo snel mogelijk de deur uitgewerkt.

Toen de bewoner de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, Jan Scherpenhuijsen, van dit voorval op de hoogte bracht, belde deze direct de politie, die binnen een kwartier met twee man ter plaatse kwamen en de zaak zeer serieus opnamen. Er is vervolgens een uitgebreid proces verbaal opgemaakt.

“Het is in dit geval nog redelijk goed afgelopen, maar er zijn echter een paar zaken die hieruit naar voren komen die voor ons als bewoners van belang zijn en met name het volgende”, aldus Scherpenhuijsen. “Kennelijk is het stel door een der bewoners binnen gelaten zonder dat duidelijk via de videofoon is vast gesteld wat de bedoeling was. Dit is door de politie bevestigd en inmiddels weet ik hoe dat gegaan is. De les die hieruit getrokken moet worden is: Laat niet zomaar iemand binnen voordat vast gesteld is of de aanbeller een legitieme reden heeft om toegelaten te mogen worden. Ook niet als de beller aangeeft een pakje voor een der bewoners te hebben zonder dat U daarvan op de hoogte gebracht bent door de geadresseerde."

"Trap niet in een ogenschijnlijk geloofwaardig verhaal om de deur te openen maar ga zelf naar de deur om e.e.a. te verifiëren en vraag om legitimatie. Ook als de aanbeller zegt van een energiebedrijf, internet provider, gemeentelijke dienst of ander dienstverlener te zijn", zegt de voorzitter van de VVE. "Ook dienstverleners als liftmonteurs, internet providers of anderszins moeten het van tevoren laten weten als zij in ons gebouw moeten zijn. Laat U niet overdonderen en blijf een veilige deurdiscipline toepassen", adviseert Scherpenhuijsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant