De gemeente Leidschendam-Voorburg wordt omgeven door rijkswegen met veel verkeer, dat veel fijnstof veroorzaakt (archieffoto Dick Janssen).
De gemeente Leidschendam-Voorburg wordt omgeven door rijkswegen met veel verkeer, dat veel fijnstof veroorzaakt (archieffoto Dick Janssen). Dick Janssen

Raad wil minder geluid en fijnstof snelwegen

Actueel 735 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - D66 heeft de raad verenigd met de oproep om de geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof van snelwegen rond de gemeente verminderen. Aanleiding zijn plannen voor de verbreding van de A4.

Concreet luidt het verzoek aan wethouder Van Eekelen om een zienswijze in te sturen op het ontwerptracébesluit dat Rijkswaterstaat heeft opgesteld. Daarin staan de uitgangspunten opgesomd voor de verbreding van de A4 rondom Leidschendam-Voorburg. Net als Houdt Vlietrand Groen! en de Vlietzoom Alliantie wil de raad dat bij die verbreding ook voldoende aandacht is voor de gezondheid en leefomgeving van omwonenden. “Investeren om de fijnstofoverlast te verminderen van de drukste snelweg van het land misstaan niet,” aldus Charlotte Bos, “we leven immers gemiddeld al 13 maanden korter door alle fijnstof in de lucht die we inademen.”

Uiteraard onderschrijft D66 dat de bereikbaarheid van de regio belangrijk is voor de banen en inkomens van veel inwoners. Bos: “Inwoners van bijvoorbeeld de Zeeheldenwijk en Park Leeuwenbergh hebben echter dagelijks last van te veel decibellen.” Extra geluidsschermen of -wallen bieden daarnaast uitkomst in de energietransitie. Bos: “De raad wil het liefst direct zonnecellen kunnen plaatsen in geluidswallen en -schermen.”

Ook heeft de raad ook opgeroepen tot een lagere maximumsnelheid. Zodra de snelheidsnormen opnieuw onderwerp van discussie worden, moet het college direct met het kabinet in gesprek over verlaging van de maximumsnelheid op de A4 en A12, vindt de raad. “Minder hard rijden betekent minder geluid en minder fijnstof. Dus een gezondere leefomgeving,” aldus Bos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant