Vuurwerk boven de vijver bij winkelcentrum Leidsenhage (foto: Michel Groen).
Vuurwerk boven de vijver bij winkelcentrum Leidsenhage (foto: Michel Groen). Dick Janssen

Gemeenteraadsfractie CDA: ‘Jaarwisseling moet anders’

Actueel 439 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Geluidshinder, gehoorschade, vervuiling door fijnstof, kruit- en metaalresten. Voor de ‘gemiddelde’ inwoner en de dieren binnen onze gemeente is de jaarwisseling hoogst onaangenaam. Dit nog naast de verwondingen, de noodzakelijke inzet van hulpdiensten en de maatschappelijke schade die optreedt.

Landelijk is inmiddels een verbod voor knalvuurwerk en vuurpijlen afgekondigd. Het gaat het CDA in Leidschendam-Voorburg niet ver genoeg. “We moeten bouwen aan een jaarwisseling ‘nieuwe stijl’ en in onze ogen is daarbij binnen afzienbare termijn geheel geen plaats meer voor consumentenvuurwerk”, meldt de fractie. “De behandeling van de raadsbrief over de jaarwisseling 2019 – 2020 in de commissievergadering van juni 2020 brengt ons weer op het bekende thema. Een feest kan eerst een feest genoemd worden als onze inwoners het als aangenaam ervaren. En dat is bij de jaarwisseling al lang niet meer zo.”

“We moeten wel op zoek naar iets nieuws”, aldus het CDA. “Een centraal georganiseerde vuurwerk- en lasershow zou in onze ogen ons collectieve ‘feestmoment’ een meer duurzaam karakter moeten geven. Liefst gecombineerd met muziek tot een festival, als basis voor een ‘gaaf’ feest voor de jeugd. Voor ons zijn één of enkele van dit soort centrale festiviteiten en een totaalverbod voor consumentenvuurwerk de stip op de horizon. Liefst in regionaal verband en op het moment dat evenementen weer ‘zorgeloos’ georganiseerd kunnen worden. En mocht dat om praktische redenen dit jaar niet haalbaar zijn… Het minste wat we kunnen doen is de afspraak ‘alleen siervuurwerk, alleen op oudejaarsavond’ strak handhaven en ons tegelijkertijd bestuurlijk voorbereiden op een ‘jaarwisseling nieuwe stijl’ die zeker in 2021 gerealiseerd zou moeten zijn.”

Het standpunt van het CDA is mede tot stand gekomen door een peiling onder de inwoners van Leidschendam-Voorburg (zie facebookpagina CDA Leidschendam-Voorburg), waaraan ruim 700 inwoners hebben deelgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant