Wethouder Stemerdink ging in Het Veur Theater in gesprek.
Wethouder Stemerdink ging in Het Veur Theater in gesprek.
ROZE ZATERDAG

Iedereen in Leidschendam-Voorburg is gelijk

Actueel 674 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg is een solidaire en inclusieve gemeente. Of je nu homo, hetero, queer, biseksueel of transgender bent: iedereen is gelijk. 

Sinds 2011 is Leidschendam-Voorburg een regenbooggemeente. Met lokaal twee belangrijke jaarlijkse momenten: de Roze Zaterdag en Coming Out Day. Zaterdag 20 juni was het Roze Zaterdag. Wethouder Nadine Stemerdink (lhbtqi+-beleid): “We hebben vorig jaar voor het eerst Roze Zaterdag gevierd, met een borrel. Vanwege corona is dit jaar gekozen voor een beperkte opzet. Met nog steeds hetzelfde doel: met elkaar het gesprek aangaan over de vraag: hoe solidair en inclusief zijn we eigenlijk? Het blijft nodig deze vraag te stellen. En te kijken hoe het nog beter kan.”

Wethouder Stemerdink voegde de daad bij het woord en ging zaterdag in Het Veur Theater in gesprek met leden van de Roze Plus Soos en een aantal jongeren van het GSA-netwerk op het Gymnasium Novum die in gesprek gaan op scholen over dit onderwerp. Er werden over en weer ervaringen gedeeld. Wethouder Stemerdink: “Ik wilde heel graag weten wat zij nu daadwerkelijk merken van de inzet van gemeente en partners. Vinden ze dat we het goed doen? En hoe kunnen we hen blijven betrekken bij ons beleid? Want het beleid moet de problemen oplossen waar zij dagelijks tegenaan lopen en zo bijdragen aan de inclusieve samenleving die we allemaal zo graag willen.”

GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance. De jongeren uit dit netwerk viel het op dat er vorig jaar meer vlaggen bij sportverenigingen hingen tijdens Coming Out Day. Vaker deze symbolen zien maakt dat je je meer gezien en welkom voelt. Maar uitgescholden worden voor “homo” is gewoon niet oké en gebeurt ook nog vaak op de sportvelden; dat voelt heel tegenstrijdig. “Misschien kunnen de verenigingen ook aan de slag met een eigen soort GSA, want op de scholen werkt het erg goed.”

De jongeren raden aan om een vaste contactpersoon per school met een GSA te hebben. “Hetero-zijn is binnen het onderwijs toch nog de norm, ook bij de informatie over seks bijvoorbeeld. Dan is het fijn dat de biologielerares vraagt wat wij hebben gemist. Zo kunnen we ook helpen de lessen te verbeteren.”

Conclusie van het gesprek: we willen nog meer investeren in het gesprek met elkaar. Door meer en laagdrempelige activiteiten te organiseren in onze gemeente bijvoorbeeld, niet alleen in Den Haag. Denk aan lezingen en presentaties. Ook is meer inspraak via de subsidiepartners gewenst. Wethouder Stemerdink: ”Ik ga mij hier zeker sterk voor maken. En nodig iedereen uit daarin mee te denken en te doen. We willen tenslotte dat iedereen zich welkom voelt.”

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan een solidaire en inclusieve gemeente kan zich aanmelden bij Klaske Nijland via km.nijland@lv.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant