De Tiny House initiatiefnemers: John, Myra, Erwin, Marloes en Sabine met kinderen (tekst/foto: Inge Koot).
De Tiny House initiatiefnemers: John, Myra, Erwin, Marloes en Sabine met kinderen (tekst/foto: Inge Koot).

Particuliere grond gezocht voor Tiny Houses

Actueel 2.010 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tiny House initiatiefnemers Sabine, Marloes, John, Myra en Erwin zijn op zoek naar een stuk grond waar zij hun droom kunnen verwezenlijken: zoveel mogelijk selfsupporting wonen op het gebied van energie- en watervoorziening in een woning van maximaal 50 vierkante meter.

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm die is overgewaaid uit Amerika met een duidelijke onderliggende filosofie: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om dat wat werkelijk belangrijk is. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. In Tiny Houses wordt permanent gewoond en deze zijn dus niet bedoeld als recreatiewoning. Het idee van zo’n klein huis is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. Ook is het bedoeld om alleen te leven met de dingen die je echt nodig hebt zonder overbodige spullen.

“Wij wonen in dit dure huurhuis en hebben spullen om ons heen verzameld waarvan wij ons afvragen waarvoor wij die nodig hebben”, vertelt Marloes. Sinds een aantal jaar vragen zij zich af of het leven niet anders geleefd kan worden. Het concept Tiny House lijkt voor Marloes en Sabine, die samen 3 kinderen hebben, de perfecte woonvorm. “Minder kosten voor huur of hypotheek en andere vaste woonlasten betekent dat je met minder inkomen genoegen kunt nemen of dat je werk kunt onderbreken om te gaan reizen.”

Samen met drie andere huishoudens hebben zij vorig jaar een principevoorstel ingediend bij de gemeente. “Die gaf aan positief tegenover het idee te staan maar niet te beschikken over geschikte grond. Vandaar onze zoektocht naar particuliere grond.” Zij hebben op allerlei manieren gezocht naar mogelijkheden en ingangen bij instanties om het project van de grond te krijgen. Hun hoop is nu gevestigd op Staatsbosbeheer die zegt open te staan voor kansrijke initiatieven. Voor een Tiny House is een plek nodig waar je het mag neerzetten of bouwen. Dat betekent dat je zelf grond in eigendom moet hebben of dat de eigenaar van de grond bereid is jou op zijn grond te laten wonen. Verder moet de gemeente wel een omgevingsvergunning afgeven.

Staatsbosbeheer heeft aangegeven bereid te zijn een stuk grond te kopen en dit dan te verhuren aan de community van Tiny Houses. De initiatiefnemers in Leidschendam-Voorburg hebben nu hun pijlen gericht op boeren die een stuk ongebruikte grond kwijt willen. “Deze grond wordt dan niet volgebouwd met kolossale woningbouw maar een aantal Tiny Houses en grond daaromheen, die als moestuin gebruikt wordt.” De initiatiefnemers hopen op medewerking van de gemeente voor een eventuele omgevingsvergunning.

Mail bij interesse voor meer informatie naar: info@tinyhouseleidschendamvoorburg.nl

Voorbeeld van een tiny house (foto: tinyhouse-store.nl / Tomasz Weber).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant