Gangen van larven van de iepenspintkever in een aangetaste boom (foto: Groenadviescentrum).
Gangen van larven van de iepenspintkever in een aangetaste boom (foto: Groenadviescentrum).

Veel bomen aangetast door iepziekte

Actueel 1.233 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Dit jaar zijn veel iepenbomen in de gemeente aangetast door iepziekte. Dit is een schimmelziekte waardoor iepen verdrogen en afsterven. Zieke iepen worden zo snel mogelijk gekapt om besmetting van gezonde iepen te voorkomen. Inwoners die een (vermoedelijk) zieke iep zien of op hun eigen grond hebben, worden opgeroepen om niet zelf aan de slag te gaan maar zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente.

Een zieke iep mag niet zomaar gekapt worden. Dit moet door deskundigen op de juiste wijze worden gedaan om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat geldt ook voor het afvoeren en verwerken van (dood) iepziek hout (stam, takken, wortels). Inwoners die een (vermoedelijk) zieke iep zien en eigenaren van een (vermoedelijk) zieke iep, worden gevraagd zo spoedig mogelijk naar de gemeente te bellen: 14 070, of een melding te maken via de website van de gemeente. De betreffende iep wordt dan gecontroleerd door de gemeentelijke groenspecialisten. Wordt de iepziekte geconstateerd, dan ondernemen zij (in overleg met de eigenaar) verdere actie.

Een agressieve schimmel veroorzaakt de iepziekte. Hele kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, verspreiden de schimmel. De sporen van de schimmel zijn plakkerig en hechten zich aan de kevertjes die op en in de iepen leven. De ziekte is zeer besmettelijk; iepenspintkevers kunnen van zieke naar gezonde iepen vliegen en zo de sporen van de schimmel meenemen. De schimmel kan zich ook verspreiden via wortelstelsels die met elkaar in contact staan. De ziekte openbaart zich meestal in juni, maar soms ook iets later in het jaar.

De kevers vreten aan gezonde twijgen en brengen de sporen van de schimmel in de ‘wondjes’ van de iep. De schimmel verspreidt zich vervolgens door de boom. De boom verweert zich hiertegen door de besmette houtvaten af te sluiten. Hierdoor wordt de sapstroom tussen de wortels en de boom verstoord. Aangetaste twijgen en takken krijgen geen voedingsstoffen en water meer. De bladeren worden geel, daarna bruin en vallen vervolgens af. Aan het eind van een aangetaste tak blijven dikwijls verdorde blaadjes hangen: de ‘vaantjes’. Gedurende de zomer breidt de verwelking zich verder uit in de kroon. Meestal is aan het eind van de zomer de hele boom verdord en sterft af.

De iepziekte is een besmettelijke ziekte die zich snel kan verspreiden. Daarom is in de APV opgenomen dat er voor deze bomen geen vergunningsplicht geldt en ze zo snel mogelijk verwijderd worden. In totaal zijn nu circa 20 zieke iepen verwijderd. Dat zorgt bijvoorbeeld langs de Prinsensingel in Leidschendam voor flinke gaten in de bomenrij. De gemeente plant op sommige locaties een andere iepsoort terug, die resistent is tegen de iepziekte. Op andere locaties komen andere boomsoorten terug, zoals langs de Prinsensingel. Daar worden deze winter grauwe abelen (Populus canescens ‘De Moffart’) terug geplant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant