Het Spel- en Opvoedpunt is uitgegroeid tot een waardevolle plek, waar ouders/verzorgers en hun kinderen graag komen voor een goed gesprek, het uitwisselen van opvoedvragen, opvoedadvies en natuurlijk de speluitleen (foto: pr Vlietkinderen).
Het Spel- en Opvoedpunt is uitgegroeid tot een waardevolle plek, waar ouders/verzorgers en hun kinderen graag komen voor een goed gesprek, het uitwisselen van opvoedvragen, opvoedadvies en natuurlijk de speluitleen (foto: pr Vlietkinderen).

Spel- en Opvoedpunt bestaat 10 jaar

Actueel 541 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Spel- en Opvoedpunt in Leidschendam-Voorburg bestaat 10 jaar. Inmiddels is het Spel- en Opvoedpunt uitgegroeid tot een waardevolle plek, waar ouders/verzorgers en hun kinderen graag komen voor een goed gesprek, het uitwisselen van opvoedvragen, opvoedadvies en natuurlijk de speluitleen.

Zo'n 10 jaar geleden zocht de gemeente Leidschendam-Voorburg een partner om mee te denken over de realisatie van een laagdrempelig ondersteuningspunt voor ouders/verzorgers en hun kinderen, binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), inmiddels bekend onder de naam ‘Sociaal Service Punt’. Als maatschappelijke kinderopvangorganisatie met haar sporen verdiend in het Onderwijs Achterstanden Beleid en als uitvoerder van de Voorschoolse Educatie binnen de peuterspeelzalen in deze gemeente, was Vlietkinderen een logische partner.

Een laagdrempelige en toegankelijke voorziening voor opvoed- en opgroeiondersteuning, dat is het Spel- en Opvoedpunt. Vanaf 2012 is er ook een Spelinloop in Voorburg. De ouders/verzorgers en hun kinderen die het Spel- en Opvoedpunt en de Spelinloop bezoeken, hebben een zeer diverse (culturele) achtergrond. Zij vinden het fijn om in deze omgeving hun ervaringen te delen, vragen te stellen en samen te werken aan opvoedvaardigheden met ondersteuning van professionals. Zij kunnen er terecht met hun opvoedvragen, van ‘eenvoudige’ vragen zoals: “Mijn kind wil niet slapen…” tot de meer gecompliceerde vragen zoals: “Hoe kan ik het beste omgaan met mijn puber…” Want, je kunt terecht met je vragen over jonge kinderen, maar ook met je vragen over pubers.

De medewerkers die de ouders/verzorgers met hun kinderen ontvangen en te woord staan, beschikken over de juiste opleiding, en hebben kennis en vaardigheden op verschillende terreinen zoals pedagogiek en opvoeding, spelen en geschikt spelmateriaal, hoe om te gaan met de diversiteit aan culturen en zij kunnen zelfs tips en advies geven bij echtscheiding.

Als maatschappelijke kinderopvang zonder winstoogmerk en partner in de uitvoering van het Jeugdbeleid in deze gemeente, kiest Vlietkinderen ervoor om ook dit soort projecten uit te voeren. Het belang om ouders/verzorgers te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen is groot; gelijke kansen en een goede start, daar heeft ieder kind recht op. Waar mogelijk worden ouders met jonge kinderen toe geleid naar een (gesubsidieerde) Voorschoolse Educatie peuteropvang/speelzaal, waar de kinderen in aanraking komen met ontwikkelingsstimulerende methodes met de focus op taal, zodat ze een goede start hebben op de basisschool en een kansrijke toekomst. Het Spel- en Opvoedpunt speelt een belangrijke rol hierin.

Het opvoeden van kinderen is leuk, maar kan soms ook vragen oproepen. De medewerkers van het Spel- en Opvoedpunt staan voor je klaar en kunnen samen met jou de dingen op een rijtje zetten, advies en handige tips geven. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek met de pedagoog, dan kun je contact opnemen voor een afspraak via spelenopvoedpunt@vlietkinderen.nl of kijk hier.

Het Spel- en Opvoedpunt/Spelinloop De Waterlelie is gevestigd aan de Prinsenhof 4 in Leidschendam en de Spelinloop De Ballon bevindt zichb aan de Fransstraat 16, in Voorburg.

Wegens de Covid-19 maatregelen werkt het S & O met een afspraaksysteem voor het ‘Speeluurtje’, u kunt een afspraak maken via https://www.vlietkinderen.nl/speeluurtje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant