Ria en Nico presenteren trots het standenbord (foto: Jelle Abma).
Ria en Nico presenteren trots het standenbord (foto: Jelle Abma). Jelle Abma

Nico en Ria Bolleboom schenken archief aan RKAVV

Historie 507 keer gelezen

Leidschendam - Het is zaterdagmiddag. Via Lowie een afspraak gemaakt bij zijn ouders; Lid van Verdienste Nico Bolleboom en zijn vrouw Ria Bolleboom-Jonker. Lowie doet open en laat me binnen. Nico zit op z’n fauteuil bij het raam en Ria zit op de bank. Ze zijn er klaar voor. De ontmoeting heeft n.l. te maken met de overhandiging van zijn RKAVV-archief aan RKAVV.

Door: Jelle Abma

“De hele dag zijn ze al met jouw komst bezig”, vertelt Lowie. Begrijpelijk als je ziet wat het archief omhelst. Het is nl. niet alleen het archief van Nico zelf maar ook het archief van zijn vader Leen. Zijn vader was voor en tijdens de oorlog secretaris van RKAVV en destijds benoemd tot erelid. Het is dus een echte RKAVV familie.

Ria kwam in 1950 als puber vanuit Breda in Leidschendam wonen. Ria vertelt: “Mijn vader is ene keer naar een voetbalwedstrijd van NAC geweest en ging met vijf knopen aan zijn jas naar het stadion en kwam er met twee terug. Dat was meteen de laatste keer.” Ondanks deze ervaring heeft Ria het toch met voetballer Nico aangedurfd.

Lowie ziet z’n ouders genieten. Nico heeft een goeie dag en lepelt, na het zien van enkele zeer oude foto’s, achterelkaar de namen op van de mannen die op de foto’s staan. Ze leven allemaal niet meer maar de in 1929 geboren Nico heeft ze gekend. In zijn werkende leven was Nico timmerman. Met zijn kennis en kunde heeft hij jarenlang als vrijwilliger voor RKAVV zijn handen uit de mouwen gestoken.

Nico, ook wel ‘de man met de uitschuifbare benen’ genoemd, bladert verder en vele namen passeren de revue. ”Goeie voetballertjes die Hakkaartjes, Toontje Angenent ook, kijk dan Wim van Rijswijk, ook een goed voetballertje”. Nico vertelt verder dat hij op Palmzondag altijd van alles brak. Eén keer zijn scheenbeen en twee keer z’n schouder. Sindsdien doet hij het rustig aan op Palmzondag.

Een ander bijzonder moment was toen hij stopte met voetbal. “Ja”, zegt Nico, “ik werd door het pensioen van een collega te belangrijk voor de baas. Hij wilde niet het risico lopen dat ik geblesseerd raakte door voetbal waardoor ik niet meer zou kunnen werken”. Dit was moeilijk te verteren voor Nico. Hij had zoveel energie en was zo sterk dat hij naast het voetbal ook nog hardliep en fietste. En als dat door de barre weersomstandigheden even niet lukte zocht hij wel zijn heil in Friesland met het schaatsen van de 10e Elfstedentocht in 1954. Hij was één van de 2.143 schaatsers die de finish haalden. Maar deze sportfanaat nam zijn verantwoordelijkheid en stopte met voetbal.

Lowie vertelt over z’n opa en oma. Ze waren 40 jaar getrouwd en er was feest in de Gouden Leeuw. De voetbalminnende Bolleboompjes waren mooi uitgedost en eenmaal aan aan het banket wisten ze niet wat ze zagen. Ineens kwam daar een voetbalteam binnen. En niet zomaar een team, het was nl. de Feyenoord-selectie van 1967 met o.a. Eddie Pieters Graafland, Kraay en Libregts. Er kon geen Bolleboom meer rustig op z’n stoel blijven zitten. En ja hoor, de Bolleboompjes stuurden kleine Lowie (8 jaar) op pad om een kaart te laten voorzien van handtekeningen. Nou, dat lukte! Op vrijdag 25 april 2003 werd, als kavel 66, deze unieke kaart geveild op de veiling bij RKAVV. Wie de hoogste bieder was wist hij niet meer.

En dan gaat het gebeuren, een foto van Nico en Ria met het standenbord dat hij aan RKAVV schenkt. Vele mensen die uit die tijd komen zullen dit bord herkennen. Het is zelfs zo bijzonder dat RKAVV voor dit unieke bord een speciaal plekje gaat zoeken in de nieuwe kantine.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant