Restaurator Barbara neemt van rechts naar links de vernis af waardoor de gele sluier langzaamaan verdwijnt (foto: pr Museum Swaensteyn).
Restaurator Barbara neemt van rechts naar links de vernis af waardoor de gele sluier langzaamaan verdwijnt (foto: pr Museum Swaensteyn).

Crowdfunding Museum Swaensteyn voor restauratie schilderij geslaagd

Actueel 262 keer gelezen

Voorburg - Museum Swaensteyn organiseerde in de zomer een crowdfunding voor de restauratie van een nieuwe aanwinst, een schilderij van Voorburger Gerke Henkes. 

Dat doek, een portret van enkele mannen in een kerkbank in de Oude Kerk in de Herenstraat, was hard toe aan een behandeling. Het benodigde bedrag voor de restauratie, ruim tweeduizend euro, is nu door zeven gulle gevers bijeengebracht.

Onderzoek door restaurator Barbara Susijn bracht aan het licht dat het schilderij zich over het algemeen in een goede staat bevindt. Maar meerdere sterk vergeelde vernislagen verstoren het beeld, terwijl opstaande verfscholletjes laten zien dat het doek niet altijd onder ideale omstandigheden is bewaard. Na ruim 100 jaar is een onderhoudsbeurt dan ook wel op zijn plaats. Ook toonde onderzoek aan dat kleine gedeelten van het schilderij zijn overschilderd; de baard van een man en een bijbel op een kerkbank. Eerst wordt de vernis afgenomen en worden de overschilderingen verwijderd. Na conservering van de opstaande verf krijgt het schilderij een nieuwe vernislaag. Daardoor wordt het voor Henkes zo typerende kleurenpalet weer ten volle zichtbaar. In zijn originele, rijk vergulde lijst is het werk dan een prachtige illustratie van de Voorburgse schilderkunst van rond 1900.

Het schilderij is nauw verbonden met het historische centrum van Voorburg. Niet alleen woonde Henkes in de Herenstraat, ook de afgebeelde mannen zijn vermoedelijk inwoners van het dorp. Een van hen lijkt erg op Jan Bleuland van Oordt (1834-1924). Hij kocht in 1866 buitenplaats Middendorp en begon aan de Kerkstraat met een bedrijf dat petroleumgas produceerde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant