‘Spankracht’, 1968, een beeld van Pim van Moorsel (Voorburg 1932) aan de Mgr. Van Steelaan, Park ‘t Loo (foto: Marian Kokshoorn).
‘Spankracht’, 1968, een beeld van Pim van Moorsel (Voorburg 1932) aan de Mgr. Van Steelaan, Park ‘t Loo (foto: Marian Kokshoorn).
BEELDEN IN BEELD

Kracht en veerkracht

Actueel 1.637 keer gelezen

Voorburg - Het beeld ‘Spankracht’ van beeldhouwer Pim van Moorsel in Park ’t Loo stelt een geabstraheerde vogel voor. Het is, net als de sokkel en de muur langs het water waar het beeld op staat, van beton . Het geheel maakt een zware indruk. De vogel staat op het punt om op te vliegen. Maar je vraagt je af of dat gaat lukken… 

Door: Anne Marie Boorsma

De vogel bestaat uit hoekige vormen en hij heeft zijn vleugels gespreid. Eigenlijk zijn het meer vleermuisvleugels. Maar hals en kop zijn wel echt vogelachtig. En de poten… Het lijken wel een soort van bergschoenen. Maar goed, het is natuurlijk ook geen vogel, het is kunst. En het woord zegt het al, kunst is niet echt. Net als kunstlicht, kunstmest en kunstnagel. Een kunstwerk is iets kunstigs gemaakt door een kunstenaar.
Maar wat bedoelt de kunstenaar met dit beeld? De titel kan ons helpen. Het gaat hier om een abstract begrip. Spankracht gaat over kracht en veerkracht, over stevigheid en rekbaarheid. Beton is vloeibaar in het gebruik, maar eenmaal gehard stevig en zwaar. De hoekige vormen van het beeld en de vierkanten en rechthoeken van sokkel en muren geven die krachtige uitstraling.

Maar er is ook lichtheid en beweging. Dat zie je in de compositie. Grofweg bestaat die uit twee gekruiste diagonalen. Dat zijn lijnen die vooruit willen. In tegenstelling tot liggende lijnen. De gespreide vleugels vormen een diagonaal. Kop en poot vormen die andere diagonaal.

En wat betekent dat allemaal? Ik zie een soort van streven om los te komen van de grond. Misschien een symbool voor het verlangen van de mens om hogerop te komen. Om het hoger op te zoeken en wie weet ook wel het hunkeren naar het ‘hogere’.

Dat verlangen om te vliegen zie je terug in mythologische en Bijbelse verhalen, in gedichten en sprookjes. Denk maar aan engelen en cupidootjes. Denk maar aan Icarus die naar de zon vliegt (en dodelijk ten val komt…) Denk maar aan Mercurius met zijn vleugelhelm en vleugelsandalen, aan Perseus op het vliegende paard Pegasus.

Beeldhouwer Pim van Moorsel is geboren en getogen in Voorburg. Hij is de zoon van de architect Kees van Moorsel, bekend als ontwerper van een aantal kerken. Hij doorliep de Haagse Academie van Beeldende Kunsten en kreeg les van o.a. Albert Termote, Dirk Bus en Paul Citroen. Hij was lid van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging (AKKV).

Natuurlijk zal het deze betonvogel lukken om op te vliegen. Elke cel in zijn lichaam, met die enorme spankracht, is er op gebouwd. Wij mensen moeten het helaas met minder doen. Ons lichaam is zo vreselijk beperkt in vergelijking met het dier. Om jaloers op te worden. Maar gelukkig zijn we in staat te dromen en kunst kan ons daarbij een handje helpen.

Voor info over cursussen kunstgeschiedenis en reacties: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant