Finaniceel planner Pieter Oorlog van Foreburgh Financiële Planning & Hypotheken.
Finaniceel planner Pieter Oorlog van Foreburgh Financiële Planning & Hypotheken.
TIP

Het verdelen van vermogen bij scheiding

Actueel 225 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Weet u exact wat er ten tijde van het huwelijk is afgesproken over uw vermogen?

Mocht u onverhoopt met een scheiding te maken krijgen, is dat één van onze eerste vragen. Het antwoord moet men meestal schuldig blijven. Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dat betekent dat er wel afspraken zijn gemaakt, maar nimmer zijn nagekomen. Dat is vragen om problemen. U kunt hierdoor aan het einde van het huwelijk geconfronteerd worden met een claim op uw vermogen van de voormalig echtgeno(o)t(e). Hoe gaat dat in zijn werk? 

Voorbeeldsituatie huwelijkse voorwaarden
A en B zijn gehuwd onder het maken van huwelijkse voorwaarden. A heeft voor het huwelijk een eigen woning aangeschaft waar A en B gedurende het huwelijk verblijven. De lening die A destijds voor de woning is aangegaan bedraagt € 100.000. De aankoopprijs bedroeg € 200.000. B ontvangt nu een schenking van de ouders voor de aflossing van de eigenwoningschuld van A. De aflossing geschiedt met toestemming van A. Over de aflossing zijn geen nadere afspraken gemaakt. Na verloop van tijd eindigt het huwelijk door echtscheiding. De woning is inmiddels € 500.000 waard. B wil graag zijn investering in de woning terug en eist ook een deel van de overwaarde van de woning op. Rechtspraak geeft B deze mogelijkheid. B heeft in deze casus recht op 250.000,-, op een investering van 100.000. Geen slecht resultaat.

Laat u dus goed informeren, wanneer de andere echtgenoot met eigen vermogen (een deel van) de lening aflost.

Zijn uw huwelijkse voorwaarden nog actueel?
Om discussies na de scheiding te voorkomen, is het belangrijk dat u en uw partner de afspraken in de huwelijkse voorwaarden regelmatig doornemen (één keer per jaar). Foreburgh Financiële Planning & Hypotheken adviseert ut graag.

Neem gerust contact op met Pieter Oorlog (Financieel Planner). Wilt u meer informatie over dit onderwerp, lees het artikel ‘Huwelijkse voorwaarden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant