Mario de Boer als assistent-trainer van Wilhelmus hoofdtrainer Harold Tjaden (archieffoto 2011: AW).
Mario de Boer als assistent-trainer van Wilhelmus hoofdtrainer Harold Tjaden (archieffoto 2011: AW).

Voetbalvreter Mario de Boer nam na negen jaar afscheid van Wilhelmus

Sport 1.447 keer gelezen

Voorburg - De Voorburgse ondernemer in kleding en sportartikelen Mario de Boer (56) voetbalde vrijwel zijn hele loopbaan bij VCS en was tot de zomer van dit jaar 9 jaar in dienst bij Wilhelmus in Voorburg. Dit seizoen begon hij weer als eerste elftaltrainer bij zijn jeugdliefde VCS. Nog voor het begin van de tweede covid-19 lockdown, die het georganiseerd sporten volledig in de ban deed, vertrok hij al weer. 

Mario de Boer voetbalde en zaalvoetbalde op hoog niveau. “Ik zat bij VCS in een geweldige jeugdlichting. Van ons gingen Gerald Sandel (Sparta), Onno Sterk (FC Den Haag), John van den Hoogenband (FC Den Haag), Victor Tebbens (Sparta) en Marcel Haak (Feyenoord) naar het betaald voetbal. Ik was maar een simpele ballenafpakker. Trainer André Wetzel zei eens dat deze begaafde spelers niet zonder een type als ik konden. In de loop der jaren heb ik uiteindelijk meer dan 350 wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Persoonlijk hoogtepunt was de promotie naar de Hoofdklasse, wat toen nog het hoogste amateurvoetbalniveau was; 2 doelpunten bij Nieuwenhoorn in de nacompetitie. Tussentijds nog bij PDK, 2 jaar, en HMSH, 3 jaar, gespeeld. Met HMSH kampioen geworden en HC Toernooi, wat nu Haaglanden Voetbal Toernooi heet, gewonnen; ik scoorde in de finale tegen DEVJO, wat nu Forum Sport is; 4500 toeschouwers langs de lijn. Met Indoor Sporting in een zeer hoog gewaardeerde landelijke bedrijfszaalvoetbalcompetitie 4x kampioen in de hoogste Haagse poule geworden.”

Op zijn 39e stopte De Boer met voetballen en werd trainer. “Vervolgens 6 jaar het 2e en 2 jaar het 1e bij VCS getraind. Bij mijn jeugdliefde waar ik alles voor deed ben ik op een nare manier weggegaan, waarop Harold Tjaden, óók VCS-er (!), mij belde om assistent-trainer bij Wilhelmus te worden. Voor mij op dat moment een nieuwe uitdaging. We vulden elkaar goed aan. Harold de misschien iets te lieve technicus en tacticus; ik naar spelers de recht voor zijn raap criticus met gevoel voor humor. Harold lag regelmatig in een deuk; een mooie man!
Zijn opvolger Stefan Luykx is een hele goede tacticus met een hele variërende oefenstof. Nog een hele goede vriend van me. Daarna ben ik bij Wilhelmus drie jaar begeleider van jeugdtrainers geweest.

De laatste drie jaar was ik er tweede elftaltrainer en zijn we naar de reserve-hoofdklasse, het hoogste nationale niveau voor tweede elftallen, gepromoveerd.”
In 22 jaar selectievoetbal pikte De Boer veel van trainers op, wat hem de trainer maakt die hij thans is. “Wetzel was de beste, maar van onder anderen Frank Kuyl, Simon van Vliet, Cees Tempelaar, Jan Linkerhof en Rob Jansen heb ik ook veel geleerd.” De trainer De Boer houdt van discipline en humor. “Dat klinkt tegenstrijdig, maar als iedereen zich aan de afspraken houdt en keihard werkt, kun je ook met elkaar lachen. Hoe je uit iedere speler het maximale kunt halen vind ik een psychologisch interessant verhaal.”

Na de zomerstop werd De Boer hoofdtrainer bij de inmiddels zondag vierdeklasser VCS. “Maar van de gemaakte afspraken is meer dan 80% niet nagekomen en heb ik al snel de handdoek gegooid. De overstap van het geweldig georganiseerde Wilhelmus naar het nog nauwelijks georganiseerde VCS was te groot. Wel heel erg jammer. Het VCS uit mijn jeugd en uit mijn tijd in de senioren, ‘het AJAX van Den Haag’, is niet meer en komt ook nooit meer terug. Ik wil trainer blijven. Voor volgend seizoen zijn er wat mogelijkheden. Onder meer weer bij Wilhelmus. Na 9 jaar heb ik een goed gevoel voor die club gekregen. Mijn winkel vergt veel tijd, maar tijd om te trainen maak ik vanzelf omdat het spelletje voetbal te belangrijk in mijn leven is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant