Sneeuw is het beste winterdek voor planten (foto: Groei & Bloei Leidschendam).
Sneeuw is het beste winterdek voor planten (foto: Groei & Bloei Leidschendam).

Ook in de winter in je tuin veilig voor coronavirus

Actueel 294 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ook in de winter kan je veilig voor het coronavirus lekker bezig zijn in je tuin of balkon. Er zijn in de winter voldoende dagen dat het weer ideaal is om buiten bezig te zijn en sommige tuinklussen kunnen zelfs beter in deze tijd worden gedaan. Daarom hier een paar tips van Groei & Bloei Leidschendam.

Wanneer je overweegt om je tuin een flinke opknapbeurt te geven is de rustperiode van planten daarvoor zeer geschikt. Maak eerst een plan en haal geen onnodig werk op je hals, doe alleen wat nodig is. Haal van de planten die je wilt verplaatsen al het oude en overtollige loof eraf en graaf ze met een flinke pol uit de grond. Grote pollen kan je dan gelijk delen, dat doe je met een scherpe steekschop of oud keukenmes. Heb je bomen en struiken die te dicht op elkaar staan snoei ze dan flink terug of haal er één van weg.

Bij bladverliezende bomen en struiken is nu goed te zien hoe de takken gegroeid zijn. Van takken die elkaar raken moet je er één wegnemen. Bomen en struiken die te groot worden kan je nu terugsnoeien. Snoei nooit als er vorst verwacht wordt. Als je buxusboompjes hebt snoei ze dan zo dat mezen er bij kunnen komen om de rupsen van de buxusmot weg te vangen.

Veel struiken doen het dit komend jaar beter als je een flinke verjongingssnoei toepast. Neem 1 op de 5 van de oudste takken helemaal weg dan ontstaat er ruimte om nieuwe takken aan te maken. Als je dat elk jaar doet, is de struik in 5 jaar helemaal verjongd en hou je gezonde vitale plant.

Nu de laatste jaren de winters niet meer zo koud zijn blijven veel planten doorgroeien, dat geldt zeker ook voor het onkruid. Het bespaart je dadelijk in het voorjaar veel werk als je ook in de winter regelmatig het onkruid verwijderd. Op vorstvrije dagen in december kan je nog steeds voorjaarsbollen planten. Bollen voor verwildering kan je beter ongeveer 2 x zo diep planten als op de verpakking wordt aanbevolen, dan hebben ze in de komende zomer wat minder last van droge hete zomers. Niet winterharde planten moet je bij verwachte vorstperiodes beschermen bijv. met coniferen snoeiafval. Planten in pot kan je het beste op een vorstvrije koele maar lichte plek wegzetten.

Haal het blad van het gazon af. Je kan het wel als een mulchlaag tussen de vaste planten uitstrooien, dan slaat de bodem niet dicht bij regenbuien. Laat stevige stelen van uitgebloeide bloemen gedurende de winter zoveel mogelijk aan de planten zitten. Zij zorgen voor reliëf in de tuin vooral als het gesneeuwd heeft, maar ook kunnen hierin kleine diertjes de winter in doorkomen en volgend jaar weer meehelpen de biodiversiteit op orde te houden.

“Veel plezier met het tuinieren in de winter”, aldus Jan Blokland, voorzitter Groei & Bloei afd. Leidschendam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant