‘Vogel’ (1971), een beeld van Jaroslawa Dankowa (1925 - 1999) Van Leeuwenstraat/Jan Mulderstraat Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Vogel’ (1971), een beeld van Jaroslawa Dankowa (1925 - 1999) Van Leeuwenstraat/Jan Mulderstraat Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
BEELDEN IN BEELD

Een rare vogel

Cultuur 1.250 keer gelezen

Voorburg - Er zijn nogal wat gebeeldhouwde vogels in onze gemeente. Dit stalen exemplaar van kunstenares Jaroslawa Dankowa is best grappig. Hij lijkt op een ooievaar die in een flitsbeweging een grote stap vooruit zet en tegelijkertijd omkijkt. Wat zal er in dat ronde kopje met die grote ogen omgaan denk je dan

Door Anne Marie Boorsma

De vogel is gemaakt van vier aan elkaar gelaste onderdelen: een halve ovaal met golfjes aan de uiteinden vormen de vleugels. Poten met heupen vormen een deel en het lijfje met de gedraaide hals. Daaraan vast zit een bol, het kopje, met een groot gat, de ogen. Aan de bol zit een lange snavel.

Een goed beeld is natuurlijk meer dan wat aan elkaar gelaste onderdelen. Het gaat om het geheel en dat drukt iets uit als het goed is. Toch is het leuk om ook naar wat details te kijken. De vleugels bijvoorbeeld. Er zitten vier horizontale lijnen op. Ze suggereren de vleugelveren. Het lijkt erop dat de vogel van plan is op te vliegen, maar het zou ook kunnen dat hij alleen gezellig een beetje wil vleugel-wapperen.

De poten zijn twee stalen buizen die een ongelijkzijdige driehoek vormen. Er zitten drie tenen aan de onderkanten en ze komen aan de bovenkant bij elkaar in een boog: de heupen. Aan de achterkant is de heup wat breder en hoger dan de voorkant. De bilpartij dus.

Zou de vogel een dansje voor de wijkbewoners opvoeren en omkijken om te zien of er al gegadigden zijn die zich willen aansluiten? Wie weet. Het geheel is geestig in ieder geval.

Beeldhouwster Jaroslawa Dankowa is geboren in Sofia, Bulgarije. Ze studeerde farmacie in Praag en vluchtte in 1948 naar Nederland. Ze volgde een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag waar ze o.a. les kreeg van de Voorburgenaar beeldhouwer Rudi Rooijackers. Mensbeelden waren haar specialiteit. Haar magere, vaak humoristische figuren lopen over van de emoties. Ze zijn droevig, vrolijk of uitgelaten. Een heel aantrekkelijk werk staat bij de ingang van station Mariahoeve: een meisje dat op een koffer zit. Maar het meest bekend is ze met haar Indisch Monument in Den Haag uit 1988. Hier heeft ze het leed van de Indische slachtoffers verbeeld. Je ziet een beeldengroep waarin dode, zieke en opstandige mensen zijn uitgebeeld. Zeer expressief. Haar werken lijken op die van de Italiaanse kunstenaar Alberto Giacometti.

Het waren vooral mensen die Dankowa uitbeeldde. Maar hier in Voorburg koos ze voor de uitbeelding van een dier. Een rare vogel met menselijke trekken. En dat uitgevoerd in glanzend gegalvaniseerd staal. Hoe is het eigenlijk mogelijk, dat je ook van zulk koud materiaal zo iets grappigs kunt uitdrukken? Soms is kunst gewoon toveren. En is de kunstenaar een tovenaar.

Ga naar de website www.annemarieboorsma.nl voor reacties en voor informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant