Afbeelding
TIP

Mogelijkheden in een moeilijke startersmarkt

Financieel 320 keer gelezen

Leidschendam - Je eerste huis kopen valt niet mee. Vooral jonge huizenkopers hebben al een tijdlang te maken met een tekort aan betaalbare woningen. En met enorme concurrentie: áls er een huis binnen je budget te koop staat, ben je nooit de enige die erop biedt. Er zijn 330.000 extra woningen nodig. Die zullen echt niet allemaal dit jaar worden gebouwd. Toch zijn er zeker lichtpuntjes in 2021 – ook voor starters!

Heel veel mensen jonger dan 35 jaar willen graag een huis kopen. Dat blijkt uit de enorme stijging van het aantal hypotheekaanvragen in de leeftijdscategorie tot 35 jaar in 2020: 25,4% meer dan in 2019. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 35-45 bedroeg die stijging 2%, en in de categorie 45-55 jaar 7%. Voor een deel heeft die forse stijging te maken met het groeiend aantal gemeenten dat een starterslening verstrekt. Zij zien starters als belangrijke doelgroep om de leefbaarheid in stad of dorp te behouden, nu de gemiddelde bevolking vergrijst. Ook de lage rente zorgt ervoor dat veel mensen de stap zetten naar hun eerste (of volgende) huis.

Halverwege vorig jaar leek de druk op de oververhitte woningmarkt iets af te nemen. Veel woningbezitters wilden in onzekere coronatijden hun overwaarde benutten en zetten hun huis te koop. Er waren ook minder expats op zoek naar een huis, waardoor het woningaanbod licht steeg. Toch heeft maar een klein deel van de grote groep starters kunnen profiteren van die opleving. Bij de aankondiging dat de overdrachtsbelasting bij aankoop van een tweede huis per 1 januari 2021 van 2% naar 8% stijgt, maakten beleggers massaal gebruik van de oude regeling toen het nog kon. Daarnaast zijn er nog altijd veel te weinig geschikte woningen voor starters. En voor huizen die wél te koop staan, wordt een hoge prijs gevraagd: gemiddeld € 365.000 in 2020. Dat is 11,6% hoger dan in 2019. 

Gelukkig is er ook goed nieuws voor starters. De 2% overdrachtsbelasting is afgeschaft voor huizenkopers van 18-35 jaar. Hiermee kun je als huizenkoper al snel duizenden euro’s besparen. Voorwaarden: de woning mag maximaal € 400.000 kosten (vanaf 1 april 2021), je moet er zelf gaan wonen en je kan deze vrijstelling maar één keer gebruiken. Gunstig voor starters is dat de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers mogelijk voor iets minder concurrentie op de woningmarkt kan gaan zorgen. Ook prettig: een studielening weegt minder zwaar mee bij het vaststellen van het maximale leenbedrag. En door een belastingverlaging op loon en andere inkomsten houd je gemiddeld iets meer van je inkomen over. Een hoger besteedbaar inkomen betekent lagere woonlasten. 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om in 2021 een eerste huis te kopen? 

‘We gaan er graag met je voor zitten. Maak een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs voor een gesprek – dat kan online, maar je bent ook welkom op onze vestiging.’

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam, tel. 070-317 72 75

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant