Afbeelding
gemeenteraadsverslag

RAADSFLITS

Actueel 290 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 2 februari 2021. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

VVD wil definitieve plek voor VRC

De wethouder moet vaart zetten achter een definitieve locatie voor de Voorburgse Rugby Club. De honderden jeugdleden van VRC verdienen een goed onderkomen in onze gemeente. Al in 2017 werd een motie van de VVD hierover aangenomen, maar de tijd begint nu echt te dringen. We vertrouwen erop dat het lukt om een goede plek te vinden voordat de geplande woningbouw van start kan gaan. Wij blijven ons hier in ieder geval vol voor inzetten. 

Electra en water op Stationsplein Voorbrug
Het voorstel van de VVD om zo snel mogelijk water- en stroomvoorzieningen aan te leggen op het Stationsplein in Voorburg is met grote meerderheid aangenomen. Hierdoor toveren we het Stationsplein sneller dan gepland om tot een echte evenementenlocatie, met ruimte voor horeca, terrassen en eenmalige evenementen. Een mooie aanwinst voor onze gemeente in deze moeilijke tijd. 

Huisvesting Raad 
De Gemeenteraad had nog een claim liggen op het oude raadshuis aan de Herenstraat 42 in Voorburg, om daar eventueel in de toekomst de gemeenteraad naartoe te verhuizen. Dat is echter geen realistisch scenario gebleken. De claim hebben we nu laten vallen zodat op deze plek snel ruimte voor ondernemers en mooie nieuwe woningen komen. De VVD is blij met deze impuls voor het Huygenskwartier.

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

Eén keuze is geen keuze

Of toch wel? In het mistige dossier OV-knooppunt Voorburg-West betoogde wethouder Van Eekelen (VVD) dat er niks aan de hand is. Er ligt nog niks vast en er is nog steeds ruimte voor andere tracé’s. Wij zijn benieuwd of de gemeenteraad straks daadwerkelijk een keuze kan maken. Inwoners zullen vanaf nu actief worden geïnformeerd. Wat GBLV betreft had dat al veel eerder moeten gebeuren.

De coalitiepartijen hebben geen behoefte om een keuze te maken als het gaat om de verbouwing van Huize Swaensteyn Alleen Huize Swaensteyn wordt als locatie voor de gemeenteraad onderzocht. Dat een eerder rapport al heeft gewezen op de grote risico’s rond de beschikbare ruimte, het historische karakter, de bereikbaarheid voor minder validen e.d. is niet relevant voor deze partijen. Geen van de coalitiepartijen gaf aan hoe hoog de kosten mogen oplopen. Zonder vergelijkingsmateriaal is dat een blanco cheque die u als inwoner straks mag gaan betalen. 

In de verbouwing van Huize Swaensteyn moet ook rekening worden gehouden met de anderhalvemetersamenleving. Voor de scholen wilde wethouder Bouw (CDA) daar niet aan. De RIVM-richtlijnen rond ventilatie wilde zij niet direct doorvoeren in de aanpassing van de huisvestingsverordening Onderwijs. Dat zou namelijk geld kosten. Geld wat straks nodig is voor de verbouwing van Huize Swaensteyn?

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

Niet zomaar een lightrail-tracé


Ettelijke honderden zienswijzen van verontruste burgers en organisaties verdienen een goed antwoord en Leidschendam-Voorburg moet serieus kunnen oordelen over een hoe en waar van een eventueel lightrail-tracé. Door vragen in de Raadsvergadering werd deze wens van veel inwoners van Voorburg, door het CDA mede namens de overige fracties nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. 

Raadszaal in Voorburg
Het historisch centrum van Voorburg is een mooie locatie voor een voor iedereen bereikbare Raadszaal naast het bestuurlijk centrum in Leidschendam. Een zorgvuldig onderzoek naar de mogelijkheden van een goed geoutilleerde Raadszaal aan de Herenstraat 42 is daarvoor nuttig. Dat is de uitwerking van de, zeker op dit moment, meest logische optie waarbij financiële draagwijdte, duurzaamheid, functionaliteit en bereikbaarheid zeker een onderzoek waard zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen voor ons? Neem dan contact op via
fractie-CDA@leidschendam-voorburg.nl.
www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

Rugby verdient veld, en inwoner gezondheid

D66 is erg blij met de plannen voor woningbouw op De Star. Zo zet de gemeente een goede stap om voor betaalbare huizen voor alle inwoners te zorgen. De gehele gemeenteraad omarmde de oproep van D66 dat er meer openbaar vervoer in dit gebied moet komen. Dit soort grote bouwplannen pakken zonder openbaar vervoer anders negatief uit op de verkeersdrukte voor omwonenden. Op aangegeven van D66 zal het college zich ook inzetten de geluidswand zo veel mogelijk met hoge bomen en struiken aanvullen tot aan de eerste bosrand langs de A4. Dat ziet er beter uit, werkt geluidswerend en vangt ook nog eens COop.

De gemeenteraad omarmde ook het D66-voorstel dat de wethouder aanspoort om een andere plek te vinden voor de rugbyclub, die nu tijdelijk op De Star zit. De jeugdclub die inmiddels honderden leden telt verdient na jaren van verhuizingen een vaste locatie binnen onze gemeentegrenzen. 

Onze gemeente kent te natte tuinen en te warme gebouwen, en zelfs last heeft van hitte-eilanden. Drie D66-voorstellen om dat tegen te gaan, zijn aangenomen. Zo gaan we onder meer grijze, gemeentelijke daken en gevels vergroenen. Daarin heeft de gemeente een voorbeeldrol, volgens D66. Met als winst een betere luchtkwaliteit en meer opvang van fijnstof en C02. En dus meer gezondheid voor onze inwoners.

Zie jij kansen voor onze gemeente, dan horen we die graag. Je kunt je ideeën kwijt via fractie@d66leidschendam-voorburg.nl. Ook als je in gesprek wil met onze raadsleden over andere zaken. Tot snel!

Groen licht voor sociale woningbouw in de Star

GroenLinks is blij dat de gemeenteraad de volgende stap heeft gezet om sociale woningen in de Star te bouwen, de plannen kunnen nu verder worden uitgewerkt. ‘We moeten vaart maken,’ aldus raadslid Natalie van Weers. ‘Er staan 109 gezinnen nu al op de wachtlijst voor een woning, die nog gebouwd moet worden.’ Dat de rugbyvereniging daardoor moet vertrekken is vervelend, maar geen verrassing. GroenLinks hoopt dat de wethouder snel een nieuwe locatie vindt. 

GroenLinks is ook blij met de aangenomen moties van D66 en GBLV. De gemeente moet slim kijken naar beschikbare ruimte. Het is goed dat het college zich gaat inzetten voor een aansluiting op het OV. En vergaande vergroening langs de A4 kan GroenLinks alleen maar toejuichen. De Star moet een groene, aangename woonomgeving worden. En niet alleen de Star heeft behoefte aan groen. Raadslid Marie-Christine van der Gronde benadrukte in de vergadering waarom het zo belangrijk is om een groenere gemeente na te streven. Met meer groen is er meer frisse lucht, minder hittestress en minder wateroverlast.

Daarnaast wil GroenLinks dat de gemeente het bomenbestand nauwlettend in de gaten houdt en zich inzet voor herstel van biodiversiteit. 

facebook.com/GroenLinksLeidschendamVoorburg/
www.leidschendam-voorburg.groenlinks.nl/

Betaalbaar en groen wonen in Leidschendam-Voorburg

In de gemeenteraad is een grote stap gezet sociale woningbouw in de Star in Leidschendam-Zuid te realiseren. 109 sociale woningen en 36 vrije sector woningen komen erbij. De PvdA is hier blij mee want dit is dringend nodig in onze gemeente. Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad het College dringend opgeroepen om een nieuwe locatie te vinden voor de rugbyclub, die nu tijdelijk is gehuisvest op de Star.

Klimaatverandering heeft ook gevolgen voor onze gemeente. Hitte en wateroverlast vormen in delen van onze gemeente steeds meer een probleem als we daar niets aan doen door onze gemeente klimaatbestendig te maken. De PvdA vindt het daarom goed dat er een klimaatstresstest is uitgevoerd die inzicht geeft in de risico’s. Daarnaast steunt de PvdA de initiatieven vanuit de Raad om als gemeente mee te doen aan het Deltaplan Biodiversiteit en voortaan 3-jaarlijks het groen in onze gemeente te monitoren.

Verder steunt de PvdA het onderzoek om te bekijken of de raadszaal, Huize Swaensteyn, kan worden aangepast om weer voor iedereen volledig toegankelijk te zijn. De uitkomsten van dat onderzoek worden nog voor de zomer verwacht en dan kunnen we besluiten of de gemeenteraad in de Herenstraat blijft, of naar een andere locatie op zoek moet.

http://leidschendamvoorburg.pvda.nl
Twitter / @PvdALdmVbg
Facebook / @PvdALV
voorburg@pvda.nl

Vooruitzicht 

Op 2 februari heeft de gemeenteraad in een behoorlijk lange (digitale) vergadering een paar goede besluiten genomen. Een belangrijk punt is dat het ruimtelijk kader voor nieuwbouw aan De Star (bij Leidschendam-Zuid) is aangenomen. Er komen daar sociale huurwoningen van WoonInvest en een aantal vrije sector woningen. De afscheiding met de A4 zal daarbij, tot aan de bosrand, zo groen mogelijk ingericht worden. Een goed besluit en een mooi vooruitzicht.

De gemeenteraad heeft ook besloten dat de raad gaat uitzoeken of de huisvesting van de raad zelf op de huidige locatie aan de Herenstraat in Voorburg kan blijven. Er ligt al sinds enige tijd een interessant idee op tafel, van een flinke verbouwing waarbij Museum Swaensteyn verhuist naar de locatie van de raad. De grote vraag is natuurlijk of de huisvesting op de huidige locatie tegen aanvaardbare kosten toekomstbestendig te maken is. Het lijkt mij goed dat dit nu door onderzoek duidelijk zal worden. De voorman van D66, die naar Zeeland vertrekt, ging hier nog weer hartstochtelijk tegen in debat, als een scholier die tijdens debat-les de interessante opdracht van de oppositierol had gekregen. Dat nam wat tijd maar maakte ook nog duidelijker dat goed onderzoek gewenst is.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant