Frank Van Den Houte (foto: Facebook).
Frank Van Den Houte (foto: Facebook).

Winnaars ‘Dichter op Hofwijck’ bekend

Actueel 762 keer gelezen

Tijdens een feestelijke online dichtavond zijn de winnaars bekendgemaakt van de negende editie van ‘Dichter op Hofwijck’.

Frank Van Den Houte uit het Belgische Grimbergen kreeg de eerste prijs toegekend voor zijn gedicht ‘Disgenoten’. Op subtiele wijze speelt hij daarin een spel met het lot van de schilder Vincent van Gogh en de schrijver Jan Arends, die beide door zelfmoord aan hun einde kwamen. De jury prees Van Den Houte’s vaardigheid dit complexe thema met een minimum aan woorden neer te zetten.
Rik Dereeper uit Rollegem won de tweede prijs voor zijn gedicht ‘Hondsnachten’. Daarin beleven een vader en zijn zoontje tijdens een hete zomernacht een droom in een droom. De dichter werkte dit gedurfde gegeven uit met gebruikmaking van een rijke, welhaast exuberante woordenschat. Het resultaat is meeslepend.

Karen de Boer uit Den Haag kreeg de derde prijs voor haar gedicht ‘Een moeder vertelt’. Daarin herinnert een vrouw zich de nachten dat zij met haar man de sterrenhemel beschouwde, iets dat zij nu doet met haar zoontje. Sterke beelden worden door de dichteres prachtig verweven met het sprookjesachtige karakter van nachten onder een flonkerende hemel.

Louise de Groot, zelf werkzaam geweest in de zorg, wist het publiek te ontroeren met haar gedicht ‘spoedzorg', een gevoelige en inlevende verwoording van de zware taak waarmee verplegend personeel in het ziekenhuis momenteel te maken heeft. Dit gedicht won de Publieksprijs.

De prijswinnende gedichten én de juryrapporten zijn te lezen op Hofwijck.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant