Raadslid Charlotte Bos: "Hiermee zet de gemeente een goede stap om voor meer groen voor alle inwoners te zorgen. (foto: MJW / D66).
Raadslid Charlotte Bos: "Hiermee zet de gemeente een goede stap om voor meer groen voor alle inwoners te zorgen. (foto: MJW / D66). MJW

Te natte tuinen en te warme gebouwen in de gemeente

Actueel 518 keer gelezen

Leidscherndam- Voorburg - Onze gemeente kent te natte tuinen en te warme gebouwen, en heeft zelfs last van hitte-eilanden. Drie D66-voorstellen om dat tegen te gaan, zijn aangenomen in de raadsvergadering van vorige week dinsdag. 

Zo worden onder meer grijze, gemeentelijke daken en gevels vergroend. Daarin heeft de gemeente een voorbeeldrol, volgens D66. Met als winst een betere luchtkwaliteit en meer opvang van fijnstof en C02. En dus meer gezondheid voor onze inwoners.

Uit de Klimaatstresstest kwamen knelpunten naar voren: te natte tuinen, te warme gebouwen, hitte-eilanden en hitte-stress. D66 kwam met drie voorstellen om deze effecten van de klimaatverandering aan te pakken. Raadslid Charlotte Bos: “Ik ben erg blij dat de gemeenteraad de D66-voorstellen omarmden. Hiermee zet de gemeente een goede stap om voor meer groen voor alle inwoners te zorgen. In coronatijd zijn we massaal een ommetje gaan wandelen. Groen in eigen buurt is nog belangrijker geworden.” Op aangegeven van D66 zal het college zich inzetten voor het vergroenen van 1750 m2 eigen daken en gevels voor 2023.

Ook zal de gemeente zich aansluiten bij het Deltaplan Biodiversiteit. Bos: “Biodiversiteit, kort voor biologische diversiteit, zegt iets over hoeveel verscheidenheid er is in de natuur. Biodiversiteit hebben we allemaal nodig: om te eten, om te ademen, om van te genieten, om te kunnen leven. Op dit moment gaat het slecht met de Nederlandse natuur.

Aansluiting bij het Deltaplan biedt kansen om samen met natuurorganisaties, boeren, burgers, wetenschappers, banken, overheden en bedrijven aan herstel van biodiversiteit te werken. Juist door te investeren wordt natuur weerbaar, kunnen we er van genieten en is het ook makkelijker om bezoekers en ondernemers de ruimte te geven. ”

En elke 3 jaar wordt over groenvoorzieningen in onze wijken gerapporteerd. De rapportage legt goed uit dat de ene boom effectiever is in CO2-opslag en afvang van fijnstof en water dan een andere boom. Het biedt een afwegingskader die de komende jaren helpt bij de juiste keuze van groen en bomen met een betere kwaliteit van wonen als resultaat.

Bos: “Rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen een direct positief verband aan tussen aanwezigheid van groen in de stad en fysieke en geestelijke gezondheid. Groen maakt onze gemeente niet alleen mooier, maar maakt ons ook gelukkig en gezond. Groene perken en daken vangen bovendien water op als het hard regent, ze bieden schaduw en koelte bij extreme hitte, ze absorberen CO2 en voorzien ons van verse zuurstof.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant