Omwonenden vinden het geplande woningblok op de plaats van het huidige pand van drie verdiepingen te groot (foto: Google Streetview).
Omwonenden vinden het geplande woningblok op de plaats van het huidige pand van drie verdiepingen te groot (foto: Google Streetview).

‘Massaal woningblok op Van Ruysdaellaan’

Actueel 2.413 keer gelezen

Leidschendam - In de vergadering van 16 februari van de Raadscommissie Omgeving staat het concept ruimtelijk kader ‘Herontwikkeling kantoorlocatie hoek Van Ruysdaellaan/Bachlaan’ geagendeerd. De omwonenden vinden echter dat er een te groot bouwvolume op een relatief klein perceel wordt gepland en dat met dit plan de groene zone Voorburg-Leidschendam wordt doorbroken. 

In januari 2019 heeft de gemeente gezamenlijk met de projectontwikkelaar plannen gepresenteerd aan haar omwonenden ten aanzien van de voorgenomen hoogbouw aan de Van Ruysdaellaan 41-69. Overvallen door deze plannen hebben omwonenden zich verenigd en om burgerparticipatie gevraagd. De omwonenden vinden zelf dat zij zich gedurende het proces constructief opgesteld door mee te denken, een alternatief ontwerp te presenteren, handreikingen te doen en water bij de wijn te doen door meer volume te accepteren dan wenselijk wordt geacht. Omwonenden komen daarom ook met een uitgewerkt alternatief ontwerp, waarop de gemeente echter (nog) geen reactie heeft gegeven.

“De gemeente blijft onverbiddelijk vasthouden aan haar eigen gestapelde randvoorwaarden, doet zelf geen water bij de wijn en denkt op geen enkele manier in constructieve zin mee”, aldus Marion Langendonk namens de Commissie Leefbare Omgeving Neherpark; Bewoners Van Ruysdaellaan 5 t/m 39; VvE Van Ruysdaellaan 6 t/m 54 en bewoners van Banninghaeghe. “De gemeente geeft ook nog eens in haar concept ruimtelijk kader een vertekend beeld van de burgerparticipatie en verdraait de feiten. Zo zijn de omwonenden nooit tegen de 30% sociale woningbouw geweest. Wel hebben de omwonenden problemen met het voorgestelde volume op een relatief klein perceel.”

“De omwonenden hebben van begin af aan hun randvoorwaarden geformuleerd, te weten: Behoud groene zone, aandacht voor verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid en parkeerdruk en de volume van gebouw in verhouding tot leefomgeving”, vervolgt Langendonk. “Maar de gemeente komt toezeggingen niet na, geeft geen informatie dan wel oplossingsrichting voor verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming en parkeerdruk. Blijft onverbiddelijk en halsstarrig vasthouden aan de economische plint. Met het vasthouden aan de VVD-plint en daardoor het doorbreken van de Groene Zone jaagt de gemeente +/- 1.000 omwonenden opnieuw in het harnas. Ook een toegezegde vervolg buurtinformatieavond voor de oorspronkelijke doelgroep van de startbijeenkomst in januari 2019 wordt niet nagekomen. De gemeente verzuimt daarmee omwonenden op een goede manier te informeren. Er blijft geen andere conclusie over dan dat het college zich niet verantwoordelijk voelt voor het welzijn van zijn inwoners, dat het (inspraak van) burgers niet serieus neemt en van eerdere ervaringen zoals met Schakenbosch niets, maar dan ook niets leert”, concludeert Langendonk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant